Cennet papağanı ve özellikleri bu kuş türünü sahiplenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla merak edilir. Sevda papağanı olarak da bilinen bu tür, evlerde sıklıkla beslenen bir papağan türüdür. Küçük papağanlar sınıfında bulunan bu kuşun kökeni Afrika’dır. Sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan bu papağanlar, genel olarak canlı yeşil tonlarında olan bir vücut rengine sahiptir.
12-17 cm arasında değişen boyları genel olarak 15 cm arasındadır. Kiloları ise genel itibariyle 40 ila 60 gram arasında farklılaşmaktadır. Ev ortamında 12 yıla kadar yaşayabilen cennet papağanı, konuşma yeteneğine sahip olmamaları ile bilinmektedir. Bu açıdan tiz olan bir sese sahiptirler. Sosyal ve cana yakın olmalarıyla gönülleri kazanan bu kuşlar, 32 farklı renkte olabilmektedir.
Cennet papağanı ve özellikleri kilosu, yaşam süreleri, boyları ve kökenleri olarak ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra bu kuş türünün sesi de dikkat çekicidir. Bu açıdan cennet papağanları neşeli veya agresif olarak ötebilmektedir. Özellikle sabahın erken saatlerinde uzun bir süre boyunca ötmesi kimi zaman rahatsız edici olmalarına neden olmaktadır. Bu kuşlar genel olarak meraklı ve hareket etmeyi seven kuşlardır. Bu açıdan sürekli olarak oyun oynamak isterler.
Bunun yanı sıra gagalarının güçlü olması kemirme özelliklerinin artmasına neden olmuştur. Doğal yaşam alanlarında sürü halinde yaşamayı seven bu kuşlar, ev ortamında da genelde bir arkadaşa ihtiyaç duyarlar. Beslenme özellikleri açısından ise çiçek, çekirdek, sebze, bitki tohumu ve meyve yiyebilmektedir.
Cennet papağanı ve özellikleri konusu doğrultusunda bu kuşların evde nasıl kafeste yaşayabildiğini bilmek gerekir. Çünkü kafes seçimi cennet papağanlar açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu açıdan papağanın mutlu ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için kafesin büyük olması gerekir. Bu büyüklük ise kuşun boyutuna göre seçilmelidir. İçerisinde rahat edebileceği bir kafes seçmek bunun için yeterlidir. Ayrıca köşeli bir kafes seçmek de cennet papağanı beslemeyi düşünen kişilere önerilidir. Bunun yanı sıra kafesin tellerinin yatay olması da önemlidir.
Bu sayede cennet papağanları kolay bir şekilde tellere tırmanabilir. Kafes seçiminden sonra ise kafesin içerisinde nelerin bulunması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu açıdan en az 2 yemlik ve 1 suluk almanız önemlidir. Bunun yanı sıra ahşap olacak şekilde 4 ila 5 adet de tünek alabilirsiniz. Aynı zamanda oyuncaklar, gaga taşları ve kalamar kemikleri de cennet papağanları için büyük bir öneme sahiptir.
Cennet papağanı ve özellikleri bu kuşun eğitiminde önemli bir yere sahiptir. Eğitim açısından en önemli adım ise cennet papağanının sahibine alışmasıdır. Bu yüzden eğitim süreci uzundur ve bu sebepten dolayı sabır gerektirir. Cennet papağanlarının hassas bir tür olmasından dolayı ise eğitim sürecinde stresli olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü stres ve korkuya kapılan bir cennet papağanı eğitimin yarım kalmasına neden olur. Bu yüzden kuşunuz yanınızdayken yüksek sesle konuşmamaya özen göstermeli ve kesinlikle bağırıp ceza vermemelisiniz.
Aynı zamanda ani hareketlerde bulunmanız da kuşun strese girmesine neden olur. Bu sebeplerden dolayı nazik ve yavaş bir şekilde eğitim adımlarını tamamlamanız gerekir. Bunun için düşük bir ses tonunda kuşunuz ile konuşabilirsiniz. Eğer bu konuşmanıza karşılık verip öterse eğitimin ikinci aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için elinizle beslemeyi deneyebilirsiniz. Ancak tüm bu aşamalarda en önemli konu ise papağanınızın 2 aylıktan küçük olmasıdır. Çünkü bu sayede eğitim daha kolay bir şekilde tamamlanabilir.
Cennet Papağanı ve Özellikleri
Yorum Yaz