Kedilerde Ağız Kokusu: Nedenleri ve Çözüm Önerileri

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Birçok kedi ebeveyni kedilerde ağız kokusu nedenlerini merak ediyor olabilir. Minik dostunuzla uyumak istediğinizde ağzının normalden daha farklı koktuğunu hissedebilirsiniz. Beslenme veya hastalık kaynaklı ortaya çıkabilen ağız kokusu, kedilerde dikkat edilmesi ve önlenmesi gereken bir durumdur.

Kedilerde ağız kokusunun nedenleri ve nasıl giderilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için birtakım bilgileri şöyle aktarabiliriz.

Kedilerin Ağzı Neden Kokar?

Kedilerde ağız kokusunun çoğunlukla sokakta yaşayan dostlarımızda yaygın görülen bir belirti olduğunu söylemek mümkündür. Fakat zaman zaman ev kedilerinde de ağız kokusu normalin üzerinde ortaya çıkabilir. Peki, ev kedilerinin ağzı neden kokar? Ev ortamında yaşayan kediler de sokak kedileri gibi hastalanabilir. Hatta ev kedilerinde de sağlıksız beslenme görülebilir. Bu tip durumlarda ev ortamında yaşayan minik dostlarımızda ağız kokusu problemi ile karşı karşıya kalınır.

Kedi ebeveynlerinin “kedilerde ağız kokusu normal mi?” veya kedilerde ağız kokusunun nedenleri nelerdir, şeklinde merak ettiği soruları şöyle yanıtlayabiliriz.

Diyabet

Kedilerde diyabet hastalığı, insanlarda olduğu gibi genetik ve beslenme faktörlü ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Kedilerde şeker hastalığı belirtileri olarak öncelikle ağız kokusunu sayılabilir. Dolayısıyla kedinizin ağzı aseton gibi kokuyor ve sık sık idrara çıkma isteğinde bulunuyorsa, diyabet olup olmadığını öğrenmek için dostunuzu veteriner muayenesine götürmeniz gerekir.

Diş Eti Hastalıkları

Kedilerde oluşan ağız kokusunun birincil sebebi diş eti iltihabıdır. Kedilerin ağız bakımı yetersiz kaldığında dişlerde tartar oluşumu başlar. Dişlerde oluşan tartar ise zaman içinde kedilerde diş eti iltihabı hastalığına yol açabilir. Dolayısıyla diş eti iltihabı veya diş çürüğü olan kedilerde ağız kokusunun oluşması mümkündür.

Böbrek Hastalıkları

Kedilerde üriner sistem hastalıkları arasında yer alan böbrek hastalıkları, kedi ebeveynlerinin de yakından bildiği bir hastalık çeşididir. Akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde gelişen kedilerde böbrek hastalığı belirtileri arasında ağız kokusu da bulunur. Ağız kokusuna ek olarak kedinizde kusma ve zayıflama görülüyorsa, böbrek yetmezliği hastalığı başlamış olabilir.

Karaciğer Hastalığı

Kedilerde ağız kokusunun altında yatan temel nedenler hastalık türleridir. Peki yetişkin ve yavru kedilerin ağzı neden kokar? Kedilerde ağız kokusunun nedenleri arasında karaciğer hastalığı yer alır. Kedilerde karaciğer hastalığının olup olmadığı ağız kokusu belirtisine ek olarak diş eti sararması, kusma, ishal ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülmesi ile anlaşılabilir.

Stomatitis (Ağız ve Dudak Enflamasyonu)

Kedilerin ağız içinde aft gibi yaraların oluşması stomatitis olarak adlandırılır. Kedilerin ağız içinde enfeksiyon, aft ve dudak enflamasyonu oluşumu ağız kokusu şeklinde gösterir. Kedilerin nefesinde fark edilir derecede kötü bir koku varsa, stomatitisten kaynaklı olabilir. Bu tip belirtiler gözlemlediğiniz tüylü dostunuzu vakit kaybetmeden veteriner muayenesine götürmeniz önerilir.

Koprofoji ve Pika Sendromu

Koprofaji, kedilerin kendi dışkısını yemesi olarak tanımlanır. Pika sendromu ise, kedilerin mama dışında sürekli olarak başka şeyleri yemesi şeklinde tanımlanabilir. İkisi de tıbbi bir problem olmakla birlikte ortak olarak ağız kokusu şeklinde kendini göstermeye başlar. Koprofaji ve pika sendromunun ilerlemesi, kedilerde sindirim sistemi problemlerini meydana getirebileceğinden uzman bir veteriner hekime danışmak gerekir.

Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedilerde ağız kokusunun kötü beslenme ve çeşitli hastalıklardan kaynaklanabileceğinden bahsetmiştik. Peki, kedinin ağız kokusu nasıl geçer? Kedilerde ağız kokusunun giderilebilmesi için uygulanması gereken birtakım faktörler vardır;

  • Kedilerin dişlerinde plak ve tartar oluşumunu önlemek için düzenli olarak ağız ve diş bakımını sağlamak gerekir.
  • Kedinizin ağız ve diş bakımını kedi ebeveyni olarak sağlayamıyorsanız, veteriner kliniğinde diş temizliği yaptırabilirsiniz.
  • Kediler için özel üretilen çiğneme oyuncaklarından satın alabilirsiniz. Böylece kediniz hem oyun oynar hem de diş temizliğini yaparak plak ve tartar oluşumunun önüne geçebilir.
  • Kedilerde ağız kokusunun nedeni viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bunun önüne geçmek için, kedinizin tüm aşılarını aşı takvimine uygun olarak düzenli bir şekilde yaptırmanız gerekir.
  • Kedilerde ağız kokusunun böbrek, diyabet ve karaciğer hastalıklarından kaynaklanabileceğinden bahsedilir. Dolayısıyla kedinizi düzenli olarak veteriner hekiminize muayene ettirebilir, herhangi bir hastalık riski bulunuyorsa hastalık görülmeden önüne geçebilirsiniz.

Adı geçen önerilere bağlı kalarak kedilerde ağız kokusu olarak ortaya çıkan problemi önleyebilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kedilerde Ağız Kokusu: Nedenleri ve Çözüm Önerileri