Yavru ve yetişkin kedi hastalıkları arasında yer alan grip, evcil hayvanlarda sık görülen bir hastalıktır.
İnsanlarda olduğu gibi benzer semptomlar geliştiren grip rahatsızlığı, tedavi edilmezse kediler için ölümcül sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla kedilerin grip veya soğuk algınlığı geçirdiğini erken fark etmek ve vakit kaybetmeden tedavi sürecini başlatmak gerekir. Kedilerde göz akıntısı ve halsizlik gibi belirtiler gösteren grip neden olur ve nasıl tedavi edilir sorularının yanıtı için içeriğin devamını okuyabilirsiniz.
İnsanlarda nezleyi andıran kedi gribi, bakteriyel enfeksiyon kaynaklı gelişen bir hayvan hastalığıdır. Yavru ve yaşlı kedilerde ciddi sonuçlara yol açan kedi gribi iyileşir mi? Kedi gribinin iyileşmesi için uzman bir veteriner hekimden yardım alınması gerekir.
Yavru ve yetişkin kedilerde hastalık belirtileri olarak birtakım davranışlar sergileyen kedinizi veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Veteriner hekim kedinizi muayene ettikten sonra en uygun tedavi yöntemine başlar. Böylece grip olan kedilerin iyileşmesi mümkün olabilir.
Kedilerin grip hastalığını iyileştirmek için öncelikle hastalığın neyden kaynaklandığını bilmek gerekir. Dolayısıyla birçok kedi sahibi ve pet okurların merak ettiği konulardan biri olarak kediler neden grip olur? Kedilerde grip nedeni olarak yüzde 80-90 oranında solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüslerden bahsedilebilir.
Kedilerin grip olmasına neden olan diğer enfeksiyon çeşitleri ise; Feline Calicivirus, Bordetella, Feline Herpesvirus ve mantar olarak sıralanabilir. Kediler tükürük veya hapşırma yolu ile birbirine bu virüsleri aktararak bulaşıcılık kazanır. Dolayısıyla aynı ev içinde birden çok evcil hayvan yaşaması halinde grip olan kedi, diğerlerine de bulaştırma ihtimali yüksektir.
Kedilerde virüs ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan grip hastalığının teşhisi, tedavi sürecinin hızlanması açısından önemlidir. Kedilerde burun akıntısı ve insanlarda gelişen nezle semptomları ile paralellik gösteren grip belirtileri şöyle sıralanabilir:
Siz de “kedinin grip olduğu nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız kedinizde bahsedilen bu tip davranışların olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Şöyle ki kediniz sürekli olarak uyumak istiyorsa, iştahsızsa ve aynı zamanda gözleri sulanıp burnu akıyorsa muhtemelen grip olmuş demektir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden kedinizi veteriner hekim muayenesine götürmeniz gerekir.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde grip tedavisi olarak net bir yöntemden bahsetmek mümkün değildir. Grip olan kedinin sağlığına kavuşması için evde bakımının iyi yapılması gerekir.
Çeşitli bakteriyel enfeksiyon ve virüsler nedeniyle grip olan kedilerin bağışıklık sistemi zayıflar. Dolayısıyla grip olan kedinin tedavi sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin ve mineral takviyelerinde bulunmak gerekir. Veteriner hekim kontrolünde kediniz için vitamin ve protein takviyesi uygulayabilirsiniz.
Grip olan kedinizin evde bakımını sağlamak için öncelikli kedinizin yaşadığı ortamı iyi bir şekilde dezenfekte etmelisiniz. Ardından sıcak ve güvenli bir dinlenme alanı oluşturmalı, su ve mama tüketimine özen göstermelisiniz.
Kediler grip olduklarında koku ve tat alma hassasiyetleri azaldığı için keskin aromalı ve mineral değeri yüksek kuru mama tüketmeleri gerekir. Benzer şekilde halsiz oldukları için su içme isteği azalan kediler dehidrasyon yaşayabilir. Dolayısıyla hayvan sağlığı açısından hayati bir öneme sahip olan su tüketimi için kedinizi gün içinde teşvik etmeli ve su kabını daima temiz tutmalısınız. Bu önerilere dikkat etmeniz halinde kediniz kısa bir süre içinde eski sağlığına kavuşacaktır.
Kedilerde Grip Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Yorum Yaz