Kedilerde, sindirim sistemi sorunlarından en sık karşılaştığımız sorun ishal sorunudur. Oldukça hassas organlar olan bağırsaklar birçok faktörden etkilenebilmekte ve bir tepki olarak ishal ortaya çıkmaktadır. Kedilerde ishalin altında yatan birçok sebep vardır. Bu sebepleri sadece sindirim sistemi sorunları olarak düşünmemek gerekir. Kedilerde ishale neden olan faktörlerden bir kısmı sindirim sistemi ile alakalı iken, bir kısmı başka sorun ve hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Sonuç olarak ishalin nedeni bazen oldukça basit olabilirken, bazen çok ciddi sorun ve hastalıklardan kaynaklı da olabilmektedir. Bu konumuzda ishale neden olan başlıca faktörlerden ve çözüm önerilerinden bahsedeceğiz.
İshallerin en büyük nedenlerinden birisidir. Beslenme ile ilgili yapılacak olan hatalar en başta ishale neden olabilir. Bu faktörlerden bazılarını sıralamak gerekirse; ani mama değişikliği, ev yemekleri ile besleme, alışkın olmadığı bir besinin verilmesi, bozuk besinlerin verilmesi, kedilere verilmemesi gereken gıdaların verilmesini öncelikli olarak sayabiliriz.
Kedi beslenmesinde öncelikli olarak kaliteli kuru mamalar kullanmaya çalışın. Ev yemekleri vermeyin veya mama değişikliklerini çok sık yapmayın. Tabi ki bunun yanında bozulmuş, küflenmiş gıda maddelerinin verilmesi de oldukça sakıncalıdır.
İshalin diğer büyük nedeni enfeksiyonlardır. Özellikle sindirim sistemini etkileyen enfeksiyonlarda ishal görülür. Yavru kediler bu tarz enfeksiyonlara çok daha yatkındır. Bu nedenle yavru kedilerde enfeksiyon kaynaklı ishaller daha sık görülmektedir.
Bu tür ishallerin önüne geçmek için öncelikli olarak aşı uygulamalarına ve hijyene dikkat etmek gerekir. Kedinizin aşısını düzenli olarak yaptırın, su hijyenine dikkat edin, mama ve su kabını düzenli olarak yıkayın, kedinizin yaşadığı alanın temizliğine dikkat edin.
Çoğunlukla yavru kedilerde ve iç parazit uygulaması düzenli olarak yapılmayan kedilerde görülür. Kedilerde birçok farklı iç parazit vardır. Bunların vücutta yerleştiği doku ve organlarda farklıdır. Özellikle bağırsaklara yerleşen iç parazitler farklı bazı semptomlar ile beraber ishale de neden olabilir.
Özellikle yavru kedilerde 45 günlük yaştan itibaren iç parazit uygulamalarının yapılıyor olması gerekir. Bu yaştan sonra ise düzenli olarak veteriner hekimin önerdiği aralıklar ile iç parazit uygulamaları yapılmalıdır. Kedinize iç parazit bulaşmaması için dikkat etmeniz gerekenler hijyen ve çiğ et ile et ürünlerini kedinize vermemek olacaktır.
Kediler herhangi bir sorun ve hastalıktan çok çabuk ve ciddi olarak etkilenen canlılardır. Birçok doku veya organda çıkan problemler diğer doku ve organları da etkilemektedir. Özellikle vücudun fizyolojik metabolizmalarında görev yapan doku ve organlar diğer doku ve organları etkilemekte ve birçok semptoma neden olabilmektedir. İshal ise bu semptomlardan birisidir. Karaciğer sorunları, endokrin hastalıklar, üriner sistem problemleri ve bazı sinir sistemi hastalıkları direk olarak ishale de neden olabilmektedir.
Vücut bir bütündür ve herhangi bir yerdeki sorunun diğer doku ve organları etkilemesi muhtemeldir. Bu nedenle düzenli olarak kontrol muayenesi yaptırmak ve herhangi bir anormallik gördüğünüzde veteriner hekime başvurmak gerekir.
Yukarıda saydıklarımız dışında yüzlerce farklı faktör ishale neden olabilmektedir. Sadece fizyolojik sorunlar değil, psikolojik sorunlarda ishal nedenleri arasındadır. Stres ve strese neden olan tüm faktörler ishale sebebiyet verebilir. Bunun yanında aşırı korku ve heyecan gibi duygularda da ishal şekillenebilir.
Yabancı cisimleri yutma, başta sindirim sisteminde oluşan tümör ve kanserler, organ yetmezlikleri, zehirlenmeler, bazı alerjiler, kullanılan bazı ilaçlar ishal nedenleri arasında sayılabilecek faktörlerden bir kısmıdır.
Kedilerde İshal Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Yorum Yaz