Köpeğim Kendini Yaralıyor, Ne Yapmam Lazım?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Köpeğim kendini yaralıyor, ne yapmam lazım sorusu üzerinde önemli durulması gerekir. Köpeklerde sıklıkla görülebilen bu durum dışarıdan uygulanacak farklı tedbirler alınarak engellenebilir. Süreçte köpeğin içinde bulunduğu psikolojik durum göz önünde bulundurularak çözüme yönelik faaliyetlerde bulunabilir.

Köpek Yaralanmalarında Ne Yapmak Lazım?

Köpeğim kendini yaralıyor, ne yapmam lazım köpek yavruluk döneminde daha çok bu tarz hareketlerde bulunabilir. Özellikle yavru köpeklerde görülen ısırma probleminden kaynaklı olarak alternatif çözüm yolları da bulunur. Kendisini yaralayan ve bununla beraber hırlama ve kızgınlık ifadesini de takınmış bir köpek için stres altında olduğu söylenebilir. Bu problemin ana kaynağı içgüdüsel olarak gerçekleşen bir koruma kalkanı oluşturmasıdır. Köpekler kendilerini güvende hissetmediğinde böyle bir tavır ile kendilerini korumaya alırlar. Böyle bir durumda köpeği sakinleştirmek huzurlu bir ortamda olduğunu fark ettirebilmek, rutin olarak kullanılan yeme içme alanını, uyuduğu alanı değiştirerek iyileştirme de bulunulabilir.

Bazen köpeklerin dişleri insanlarda olduğu gibi yeni yeni çıkmaya başladıklarında kaşınır. Bu kaşıntıdan kaynaklı olarak herhangi bir nesneyi veya vücudunu ısırma ihtiyacı duyar. Bu vücudunda yaralanmalara sebep olabileceği gibi kendi huzursuzluğunu giderebilmek adına yapmış olduğu bir harekettir. Özel olarak köpekler için üretilmiş dişlerine uygun bir oyuncak tercih edilebilir.

Köpeğim kendini yaralıyor, ne yapmam lazım konusunu daha da netleştirebilmek için gözlem yapılmalı ve süreç takip edilmelidir. Sürekli olarak kaşınan ve bu kaşınmadan dolayı kendisini ısıran ve yaralayan bir köpek içinde bulunduğu huzursuz durumu gidermeye çalışıyor olabilir. Özellikle dış parazitlerden kaynaklı deri altına yapışmış mikroorganizmalar köpekleri huzursuz eder. Bunlar bit, böcek ve pire de olabilmektedir. Risk altında bulunan köpeğin rutin bakımları daha da sıklaştırılmalı ve problemin giderilebilmesi adına köpeğe en uygun krem ve losyon çeşitleri kullanılmalıdır.

Kendine Yaralayan Köpeğe İlk Yardım Müdahalesi

Köpekte yaşanan yaralanma durumlarında köpek sahibinin süreçte soğukkanlı olması gerekir. Köpeğin içinde bulunduğu ağır durum göz önünde bulundurularak sakin olunması yapılacak müdahalenin doğru şekilde uygulanabilmesini sağlar. Her zaman için kendisini kaybetmiş ve zarar veren bir köpek ile karşı karşıya kalan bir kişi daha sakin yaklaşarak onun da duygularını kontrol etmelidir. Ani sinirle beraber gerçekleşen saldırı durumu doğal olarak köpeğin agresifleşmesine ve duyduğu acıdan kaynaklı acı çekmesine neden olur. Böyle bir durumda ilk yardım uygulamaları başında kendisine zarar veren köpeğin ağzı bir sargı bezi ile sıkıca bağlanabilir. Bu bağlama sırasında çene kısmına bir düğüm atılarak geri kalan kısım boyunun arkasından geçirilebilir. Bu köpeğin vermiş olduğu tepkiden kaynaklı olarak kendisine daha çok zarar vermesini engellemek için yapılması gerekir.

Eğer bölgesel olarak bir kanama söz konusuysa oksijenli su yardımı ile bölgenin enfeksiyon kapması engellenir. Yaralanmış olan alana yönelik bir bandaj uygulanabilir. Uzun süreli kanamalarda yara olan bölgeye baskı uygulamak gerekir. Bir pamuk ve bez yardımı ile ara ara temizlenmelidir. Daha ufak yaralanmalar söz konusuysa biraz su yardımı ile bölgesel pansuman yapılabilir. Köpeğim kendini yaralıyor, ne yapmam lazım sorusu farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Süreçte böyle bir durumun yaşanması gitgide artıyorsa uzman bir veteriner ile görüşmeler yapılarak çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilmelidir. Problemin çözülmesi köpeğin vücut sağlığı için de oldukça önemli olacaktır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpeğim Kendini Yaralıyor, Ne Yapmam Lazım?