Köpeğimin Dudağında Yara Çıktı, Geçer mi?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Köpeğimin dudağında yara çıktı, geçer mi sorusuna yanıt verebilmek için teşhisin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bazı köpeklerde görülen hassas cilt yapısı cilt üzerinde çeşitli rahatsızlıkların baş göstermesine neden olur. Köpekte görülen ağız içi enfeksiyonlar dudak yarasına, ağız içi tahrişlenmelere, kızarıklık ve morarmalar sonucunda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Süreçte bu durumun sebebi doğru tespit edilerek tedavi sürecine dair ne yapılması gerektiği belirlenmelidir.

Köpekte Görülen Ağız Yaraları Sebepleri Nelerdir?

Köpeğimin dudağında yara çıktı, geçer mi konusu cilt hastalıklarına sıklıkla maruz kalabilen köpekler için araştırılmaktadır. Köpeğin ağız bölgesinde görülen yara, ağzın geneline ve iç kısmına yayılmışsa alerjik reaksiyon gösterdiği bir yiyecek olabilir. Köpeklerde sıklıkla görülen mantar enfeksiyonları da ağız içi yaraların oluşmasına neden olacaktır. Yalnızca dudak kısmında ve belirli bir noktada görülmeye başlanmış olan yara durumu fark ediliyorsa ağzın farklı kısımlarında yaygınlık göstermiş tahrişlenme veya yara oluşumu söz konusu değilse dışarıdaki nesnelerden kaynaklı olarak bir tahrişlenme durumu söz konusu olabilir. 

Yediği yiyeceklerden kaynaklı olarak da oluşmuş bir alerjik reaksiyon bu duruma neden olabilecektir. Bu durum beraberinde cilt döküntüleri ile karşılaşabilmeyi de tetikler. Dudak çevresinde görülen yara oluşumları, diş ve dişeti hastalıklarının varlığına da işaret olarak görülebilir. Bu durumla beraber ağız bölgesinde iltihaplanma, salya akıntısı, ağız bölgesinde şişkinlik ve ağır bir koku  ağız ülseri hastalığına yakalanmış olabileceğini de gösterir.

Köpeğin dudağında görülen yaralar ağız içerisinde oluşum göstermeye başlamışsa, diş eti kısımlarında yumru şeklinde bu süreç devam ediyorsa Papillom hastalığı olabilme ihtimali söz konusudur. Papillom diğer adı ile siğil köpeğin ağız bölgesinde görülen bir tümör türüdür. İyi huylu tümörler arasında kabul edilir. Süreçte kendi kendine geçme ihtimali söz konusudur. Vücudun bağışıklığının sağlam olması önemlidir. Bu hastalık köpekler arası birbirine bulaşabilen konakçı adı verilen virüslerin yaygınlık göstermesinden kaynaklanır. Daha çok pullu, döküntülü, yumru şeklinde sert bir oluşum gösterir. İleri boyutlu olarak ağız kokusuna neden olabilmektedir. 

Köpekteki Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilmelidir?

Köpekte görülen ağız yaraları tedavi sürecinde doğru teşhisi yapılarak sağlığına kavuşturulabilir. Yediği yiyecekten kaynaklı bir durum söz konusuysa alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilecek yiyecek tespit edilmeli ve uzaklaştırılmalıdır. Ağız ve diş eti bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılması önemlidir. 

Başka hayvanlardan bulaşabilen Papillom hastalığına yakalanmasını engelleyebilmek için bakım ve hijyeninin doğru yapılması ve bu tarz bir hastalık geçirmiş köpeklerden uzak tutulması önemli olacaktır. Süreçte bağışıklık sistemi kuvvetli olabilmesi için doğru ve düzenli besin öğeleri almalıdır. Bu tarz bir hastalık geçiren kişilerin veteriner önerisi ile köpek üzerine bağışıklığını destekleyici ilaçlar, hastalığın yayılmasına engel olabilmek için ağız kremi veya solüsyonlar, antibiyotik ilaçlar süreci daha sağlıklı hale getirecektir.

Köpeğimin dudağında yara çıktı, geçer mi konusu detaylı bir şekilde tüm yönleriyle ele alınmaya çalışıldı. Yaşanabilecek ağız ve ağız içi yaraların sebepleri ve tedavi sürecine yönelik açıklamalarda bulunuldu. Çözüm sürecine dönük olarak tüm tedavi yolları uygulanmaya çalışılmasına rağmen hastalığın boyutu gittikçe artıyor ve farklı rahatsızlıklarda beraberinde görülüyorsa muhakkak ki bir uzman veteriner tarafından tedavi sürecinin kontrollü bir şekilde yürütülmesi gerekir.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpeğimin Dudağında Yara Çıktı, Geçer mi?