Yavru Kedim İshal Olursa Ne Yapmam Lazım?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kedilerde ishal problemi sıkça görülür. Ayrıca yavru kedilerde ishal sorununda yapılması gerekenler mutlaka bilinmelidir. Kediler öncelikle kuru kedi mamasıyla beslenirken farklı gıdaları da tüketebilir. Onların damak zevkine hitap eden çok sayıda yiyecek bulunduğundan aslında sağlık durumları göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. Öyle ki bazı gıdaların aşırı tüketilmesi, ölüme varan sonuçları beraberinde getirebilir.

Kedi dostlarımızın beslenme sürecinde gıdadaki karbonhidrat ve protein miktarına dikkat edilmelidir. Ayrıca satın alınacak mamanın kedinizin yaşıyla, cinsiyetiyle ve sağlık durumuyla yakından ilgili olduğu unutulmamalıdır. Özet olarak kedilerin beslenme süreci her zaman önemli olmakla beraber hatalı beslenmeleri birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabilir. Beslenmesine özen göstermediğiniz kedilerde en çok görülen rahatsızlık ishaldir. Genelde yavru kedileri olumsuz etkileyen ishal için şimdi ihtiyacınız olan bilgileri paylaşıyoruz.

Yavru Kedilerde İshal Nedenleri

Yavru kedilerin ishal olmasında farklı nedenler söz konusudur. Ancak en önemlisi beslenme problemleridir. Örneğin sokak kedilerinde düzenli beslenme söz konusu olmadığından sürekli ishal vakasıyla karşılaştıkları bilinir. Evde beslediğiniz kedilerin ise daha düzenli bir hayatı vardır. Bu nedenle belirli dönemlerde ishal vakası yaşanır. Kedi mamasının değişmesi, kalitesiz mama seçimi ve benzeri durumlar ishal ile beraber kusmaya neden olabilir. Ayrıca kedinize çiğ et vermeniz durumunda da ishal yaşanabilir.

İç Parazitler: Kedinizde iç parazit varsa sık sık ishal olabilir. Genelde iç parazitler sudan kaynaklanır. Kediniz için mutlaka taze ve temiz bir su hazırlamalı ve tüketmelerini sağlamalısınız. Ayrıca parazitin devamlı olması halinde mutlaka veteriner hekim kontrolüne başvurulmalıdır.

Bozulmuş Gıda: Kedinize vereceğiniz mamanın son kullanım tarihine dikkat etmeniz gerekiyor. Bozulmuş gıdalar ishalin en önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca mamaların uygun bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir.

Gıda İntoleransı: Kediniz bazen farklı maddelere karşı daha önce göstermediği reaksiyonlarla karşılaşabilir. Madde alerjilerinden kaynaklanan bu durumla ilgili veteriner hekim kontrolü şarttır. Kedinize verdiğiniz gıdaların içinde alerjen maddeler var ise ishal kaçınılmazdır.

Stres: Kediler kolay strese girebilen canlılardır. Beslenme düzeninin bozulması, uzun yolculuklar, bakımının gecikmesi veya ilgisizlik onu strese sokabilir. Stres de doğal olarak ishali beraberinde getirir.

Kolit: Kedilerde kolit hastalığı, kalın bağırsakta görülen durumlardandır. Ayrıca kalın bağırsak yangısı olarak adlandırılır. Dışkıda mukus gözlemlenen bu hastalık, en önemli ishal nedenlerindendir.

Enfeksiyonlar: Kedinizin herhangi bir enfeksiyona yakalanması ishale sebep olacaktır.

Kanser: Şirin dostunuzun bağırsak ve midesinde tümör varsa sık sık ishal olabilir. Ayrıca vücudunun herhangi bir organında gelişen kanserler de ishal nedenleri arasındadır.

Yavru Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Yavru kedilerde ishal belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Koyu dışkı rengi
  • Şişkinlik
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Farklı bir alana dışkılama

Dışkı Rengi: Kedinizin dışkısı cıvık ya da her zamankinden koyu ise ishal belirtisi görülmeye başlanacaktır.

Kilo Kaybı ve İştahsızlık: Kediler ishal olduğu zaman ciddi bir su kaybı yaşar. Bu durumda kilo kaybı ve iştahsızlık yaşanacaktır. Çünkü kedinizin beslenme düzeni ishal ile değişir ve bu durum onu olumsuz etkiler.

Şişkinlik: Yavru veya erişkin kedilerde şişkinlik varsa ishal olasılığı yüksektir.

Ateş: İshalin en önemi belirtileri arasındadır. Ateş ile beraber halsizlik de görülebilir.

Yavru Kedilerde İshal Tedavisi

Yavru veya erişkin kedilerde ishal tedavisi için önceliğiniz veteriner hekim olmalıdır. Bunun dışında ishal vakasından sonraki ilk 12-24 saat arasında besin takviyesi yapılmamalıdır. Kediniz 1 yaşından küçük ise hayati riski de bulunacaktır. Bu durumda veteriner kontrolüne giderken taze dışkı örneğini yanınıza alabilirsiniz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Yavru Kedim İshal Olursa Ne Yapmam Lazım?