Güvercin Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Güvercin hastalıkları ve tedavi yöntemleri güvercin sahiplenenlerin ve güvercin yetiştiricilerinin mutlaka bilmesi gereken konuyu oluşturmaktadır. Güvercinler pek çok hastalığa yakalanabilmektedir. Güvercinlerin toplu bulunduğu ortamlarda virüs kökenli güvercin hastalıkları çok çabuk yayılabilmektedir. Canlıların virüslerden korunmasının tek yolu aşı ile olmaktadır. Bu yüzden güvercinleri virüs kökenli hastalıklardan korumak için aşılamak gerekmektedir. Diğer hastalıklardan korumanın yolu ise iyi bakım ve hijyen ile mümkün olabilmektedir. Bu konulara dikkat edildiği takdirde güvercinler sağlıklı yaşayabilmektedir.

Güvercinler Neden Hastalanır?

Güvercinlerin neden hastalandığı konusu güvercin bakan insanlar tarafından merak edilmektedir. Güvercinlerin hastalanmasının birçok nedeni olabilmektedir. Genel kategorileri itibariyle güvercinler, bakterilerin vücutlarına bulaşması ile hastalanabilmektelerdir. Bir diğer hastalanma nedenleri ise virüslerden dolayı olmaktadır. Virüsler tüm canlılara bulaşıp yayılabilmektelerdir. Sürekli form değiştirdikleri için aşılanmadan korunmak mümkün olmamaktadır. Güvercinlerin de kendi aralarında yaydığı birçok virüs çeşidi bulunmaktadır. 

Özellikle birçok güvercine bakan insanların mutlaka güvercinlerini aşılayıp hastalanmalarının önüne geçmesi gerekmektedir. Güvercinler mantar ve parazit kaynaklı hastalıklara da kapılabilmektedir. Bu durumda da uygun tedaviler ile kolayca iyileşebilmektelerdir. Son olarak da güvercinler; protozoa denilen tek hücreli canlının vücutlarına bulaşması sonucunda birçok hastalığa yakalanabilmektelerdir. Pek çok hastalığa yakalanmaya açık oldukları için bakan ve sahiplenen insanların güvercin hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunu çok iyi bilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde güvercinler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybedebilmektedir.

Güvercin Hastalıkları

Dünya’da bulunan güvercin türlerinin sayısının 300’den fazla olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Türkiye bu türlerin 8-9 cinsine ev sahipliği yapmaktadır. Güvercinlerin küçüklerine Türkiye’de kumru denmektedir. Dünya’da bulunan bütün güvercin türleri belirli hastalıkları taşıyabilme potansiyeline sahiptir. Güvercin hastalıkları ve tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilmektedir;

  • Streptococcosis: İshal, kusma, şişkinlik, deri renginin değişmesi kan rengine bağlı olarak değişmesi gibi belirtilerle kendini gösteren eklem iltihaplanması hastalığıdır. Tedaviye geç kalındığında felç kalma riski oluşabilmektedir.
  • Salmonella: Mikrop kökenli bir hastalıktır. Köpüklü ishalle kendini belirtmektedir. Vücutta şişkinlik ve sıcaklık artışı meydana gelmektedir. Ölümcüldür.
  • E- Coli: Uçuşta aksaklıklar oluşabilmektedir. İshal ve halsizlikte bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Haemophillus: Solunum yolu hastalığıdır. Güvercinin nefes sorunları ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak göz çevresi şişmektedir.
  • Ornithosis: Göz akıntısı ile başlayıp göz kaybına kadar varabilen bir güvercin hastalığıdır.
  • Kolera: Kısa süren fakat ölümle biten bir hastalıktır. Bu yüzden vakit kaybı yaşanmadan veterinere götürmek gerekmektedir. İshal, kusma, ateş en belirgin belirtileridir.
  • Çiçek hastalığı: Deride lekelenme, yara oluşumu ile kendini gösteren bir hastalıktır.
  • Circovirüs: Tedavisi ne yazık ki bulunamayan bir hastalık türü olan circovirüs yavru güvercinlerde daha sık görülmektedir. Circovirüs; ishal ve iştah kaybıyla beraber gelişim sorunları ile kendini göstermektedir.
  • Trichomonas: Gaga bölgesinde yara bere oluşumuna sebebiyet veren bir hastalıktır.
  • Hexamitiasis: Sinekler vasıtası ile güvercinlere taşınan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan güvercinler su içme davranışlarını arttırmaktadır. Buna ek olarak kanlı ishal dışkılamaktalardır.
  • Tuberculosis: Ölümcül olan bir güvercin hastalığıdır. İlaç ve aşı tedavisi henüz bulunamamıştır. Aşırı kilo kaybı ile iştahsızlık, kusma, ishal şeklinde kendini göstermektedir. 
  • Paramyxovirosis: Tedavi edilmemesi hastalığın felç ile sonlanmasına neden olabilmektedir. Güvercinin sinir sisteminde değişiklik meydana gelmektedir.

Güvercin Hastalıkları Tedavisi

Güvercin hastalıkları ve tedavi yöntemleri dikkat edilmesi gereken bir konudur. Güvercin hastalıklarının ilerlemesi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önem arz etmektedir. Güvercin hastalıkları görüldüğünde mutlaka veterinere götürmek gerekmektedir. Ufak belirtiler dâhi ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Güvercin hastalıklarının tedavisini veteriner hekim yapmalıdır. Uygun ilaçlar, kremler, merhemler, aşılar, antibiyotikler ile güvercin hastalıkları tedavi edilmektedir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Güvercin Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri