Muhabbet Kuşlarında Mantar Tedavisi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Muhabbet kuşlarında mantar tedavisi, muhabbet kuşu mantar hastalığına yakalanmış insanlar tarafından araştırma konusu olmaktadır. Muhabbet kuşlarında çeşitli nedenler sonucunda mantar oluşabilmektedir. Mantar hastalığının tedavisi çok basittir fakat tedavi edilmediği durumlarda veya tedaviye geç kalındığı durumlarda ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu yüzden muhabbet kuşlarının bakımına önem göstermek gerekmektedir.

Muhabbet Kuşunda Neden Mantar Oluşur?

Muhabbet kuşlarında mantar tedavisi yapılmadan önce mantarın neden oluştuğu tespit edilmelidir. Kafes kuşlarının pek çoğunda mantara sıkça rastlanılmaktadır. Mantarın oluşmaması için muhabbet kuşlarının bakımına dikkat etmek gerekmektedir. Muhabbet kuşlarında mantar oluşumu sebepleri şöyle sıralanabilmektedir;

  • Kafesin hijyenik olmaması
  • Yem ve su kaplarının kirli olması
  • Muhabbet kuşunun mutsuz ve stresli olması
  • Muhabbet kuşunun travma geçirmesi
  • Muhabbet kuşunun kafesinin yakınlarında tütün ürünleri içilmesi
  • Muhabbet kuşunun yeminin zengin içeriğe sahip olmaması
  • Muhabbet kuşunda A vitamini eksikliği olması
  • Muhabbet kuşunun virüslere yakalanması

Bu durumlar sonucunda muhabbet kuşlarında mantar oluşmaktadır. Bu yüzden muhabbet kuşlarının temizliği ve bakımları; sağlıklı olmaları açısından önem arz etmektedir. Muhabbet kuşlarına besin içeriği açısından zengin mamalar vermek gerekmektedir. Vücutlarının gereksinim duyduğu tüm vitaminleri almasına özen göstermek gerekmektedir. Bu durum, bağışıklık sistemlerinin de kuvvetlenmesine neden olacağı için virüslere kapalı hâle gelmelerine fayda sağlamaktadır. 

Muhabbet kuşunun sigara dumanına maruz kalmaması gerekmektedir. Sigara dumanları kuşlarda mantar oluşturabilmektedir. Muhabbet kuşlarının stres ve mutsuzluktan uzak durması gerekmektedir. Onlara sevgi göstermek ve kafeslerinin dışında uçmalarına izin vermek esaretten kurtulmalarına neden olmaktadır. Bu durum sağlıklı ve mutlu olmaları konusunda önemlidir.

Muhabbet Kuşunda Mantar Belirtileri

Muhabbet kuşlarında mantar tedavisi yapılması için öncelikle belirtilerini dikkatli şekilde gözlemlemek gerekmektedir. Belirtiler gösteren muhabbet kuşunu veterinere götürmek; sağlığı açısından önem arz eden bir konu olmaktadır. Muhabbet kuşlarında görülen mantar; kendini fiziki olarak belli edebilmektedir. Muhabbet kuşlarında mantar, gaga ve ayaklarda oluşmaktadır. Öncelikle gagada oluşan mantar, yayıldıkça ayaklara inmektedir. Daha da yayılırsa muhabbet kuşunun vücuduna girerek ölmesine neden olabilmektedir.

Muhabbet kuşlarında görülen mantar; gagalarında beyaz süngerimsi şekilde kendini belli etmektedir. Bu durum mantarın direkt gözlemlenebilmesine neden olmaktadır. Gagasını altı kısımlarında ölü deri oluşturarak muhabbet kuşunun vücudunda durmaktadır. Ayaklarda da aynı görüntü oluşmaktadır. Mantarın oluştuğu bölgelerde ise tüy dökülmeleri meydana gelmektedir. Beyaz renkte oluşan kabarcıklar; muhabbet kuşunun mantar hastalığına yakalandığını göstermektedir. 

Böyle durumlarda muhabbet kuşları davranışlarıyla rahatsız olduklarını belli edebilmektedir. Gagasında mantar oluşan muhabbet kuşu, mamalarını yemede zorlanmaktadır. Bu durumda da muhabbet kuşu; kusma, halsizlik, iştahsızlık gibi davranışlar sergileyebilmektedir. Muhabbet kuşu hasta olduğu için depresif tavırlar da sergiyebilmektedir. Bunlarla beraber mantar kaşıntıya sebep olduğu için; kuşlarda kaşınma davranışına da sıkça rastlanılmaktadır. Bu belirtiler varsa mutlaka veterinere götürmek ve tedavi ettirmek gerekmektedir.

Muhabbet Kuşunda Mantar Tedavisi

Muhabbet kuşlarında mantar tedavisi çok basittir. Geciktirmeye ve aksatmaya gelmeyecek bir konu olduğu için mantar belirtileri görüldüğü takdirde mutlaka veterinere götürmek gerekmektedir. Veterinerin yazacağı kremle muhabbet kuşunda oluşan mantarın tedavisi yapılabilmektedir. Durumlara ek olarak veterinerler farklı ilaçlarla da mantar tedavisini yapabilmektedir. Mantar tedavisi için yazılan losyon ya da kremi aldıktan sonra; muhabbet kuşunun vücudunda bulunan mantarlar ve ölü deriler; veterinerin önerdiği oksijenli su ve kulak çubuğu veya pamuk yardımıyla temizlenmelidir. 

Böylece derinin üzerinde oluşan pullanma ve ölü deri gitmiş asıl deri açığa çıkmış olmaktadır. Ardından derinin üzerine verilen ilaç sürülmelidir. Tedavi süresi; veterinerin belirlediği zaman diliminde gerçekleşmekle beraber genelde +2 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Tedavi sürecince muhabbet kuşundaki belirtiler azalmaya başlamaktadır ve  dökülen tüylerin yenileri çıkmaya başlamaktadır. Eğer tedavi sonuç vermiyor ve mantarlar yayılmaya devam ediyorsa tekrardan veterinere danışmak önem arz etmektedir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Muhabbet Kuşlarında Mantar Tedavisi