Muhabbet kuşum tüy döküyor, ne yapmalıyım sorusu muhabbet kuşunu sahiplenen insanlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu kadar sık sorulmasının neden muhabbet kuşlarının yılda en az 2 kez tüy döküyor olmasıdır. Muhabbet kuşlarının belirli zamanlarda tüy dökmesi normal olarak kabul edilmektedir. Fakat aşırı tüy döküyor ve buna eşlik eden başka semptomlar da gösteriyorsa mutlaka veteriner hekime görünmesi gerekmektedir. Bu durumun altında yatan bir hastalık olabilmektedir.
Muhabbet kuşum tüy döküyor, ne yapmalıyım sorusuna yanıt olarak öncelikle gözlem yapmak gerekmektedir. Muhabbet kuşlarının mevsim geçişlerinde tüy dökmesi normal kabul edilmektedir. Kışa geçiş yaparken ince tüylerini dökerek daha kalın tüylerle mevsim hazırlığı yapmaktalardır. Yaz mevsiminde ise tam tersini gerçekleştirip yaza hazırlık yapmaktalardır. Bu süreç en az 10-15 günlük bir süreçten oluşmaktadır. Muhabbet kuşları tüylerini dökerken incelemek gerekmektedir. Eğer renkli olan tüylerini döküyorsa ve bu tüyleri çok fazlaysa altında bir hastalık yatıyor olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka veteriner hekimden bilgi almak ve sağlık kontrollerini yaptırmak gerekmektedir.
Muhabbet kuşum tüy döküyor, ne yapmalıyım sorusuna yanıt bulabilmek için öncelikle muhabbet kuşlarının neden tüy döktüğünün araştırılması gerekmektedir. Muhabbet kuşlarının tüy dökmelerinin birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu sebepler doğrultusunda tüy dökebilmektedir. Normal olarak kabul eden fizyolojik tüy dökmelerinin yanı sıra başka nedenlerden dolayı da anormal şekilde tüy dökümü gerçekleştiriyor olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının tüy dökmelerinin nedenleri şöyle sıralanabilmektedir;
Muhabbet kuşum tüy döküyor, ne yapmalıyım sorusuna verilecek en sağlıklı yanıt veteriner hekime danışılması olmaktadır. Muhabbet kuşları çeşitli hastalıklara bağlı olarak tüy dökebilmektedir. Bu durumun tespiti ve tedavisi için veterinere götürmek gerekmektedir. Muhabbet kuşlarının tüy dökümü bir hastalığa veya strese bağlıysa bazı ilaçlarla bu durum tedavi edilebilmektedir.
Muhabbet kuşlarının tüy dökümü mama kaynaklıysa; kalsiyum açısından zengin mamalar kullanmak tüy dökümüm sorununu ortadan kaldırmaktadır. Muhabbet kuşları suyu seven canlılardır. Banyo yapmalarına fırsat tanımak tüylerinin sağlam çıkmasına fayda sağlamaktadır. Muhabbet kuşunun kafesi çok ışık alan gürültülü bir yerlerdeyse; kafesin yerini değiştirmek tüy dökümünün azalmasına fayda sağlamaktadır.
Mamaları kaliteliyse, mantar ve egzama sorunları yoksa, mevsim geçişi değilse, uygun ortamlarda bakılıyorsa fakat aşırı tüy dökümü varsa veterinere kesinlikle gitmek gerekmektedir. Muhabbet kuşlarında tüy dökümüne ek olarak; iştahsızlık, halsizlik, neşesizlik, yeme ve uyku bozuklukları görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden veterinere danışmak gerekmektedir. Bu durum ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının sağlıklı olabilmesi için bakımlarının aksatılmaması gerekmektedir.
Muhabbet Kuşum Tüy Döküyor, Ne Yapmalıyım?
Yorum Yaz