Köpekler Kısırlaştırılır mı?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Köpekler kısırlaştırılır mı sorusunu özellikle yeni köpek sahiplenmiş olan kişiler merak etmektedir. Bu konu hakkında çok fazla görüş olduğu için hayvan severlerin aklı karışabilir. Köpekleri kısırlaştırmanın çok fazla avantajı varken bazen dezavantaj da görülebilmektedir. Bu nedenle köpek sahipleri kısırlaştırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak köpeğini bu ameliyata hazırlamalıdır.

Köpekleri Kısırlaştırmanın Avantajları

Köpekler kısırlaştırılır mı sorusunun yanıtı evettir. Özellikle çok fazla hareketli olan ve yerinde hiçbir şekilde duramayan köpekler, sürekli kızgınlıkta olan ve hem kendine hem de çevresine zarar veren köpekler kısırlaştırmalardır. Bu köpekler kısırlaştırıldıktan sonra daha sakin bir mizaca sahip olurlar. Köpekten kısırlaştırılmadığı zaman hormonal değişimleri yüzünden kavgalara karışma ve evden kaçma gibi davranışlar sergileyebilirler. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda köpekler kısırlaştırıldıktan sonra ortalama yaşam sürelerinin arttığı gözlemlenmiştir. 

Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra rahim ve yumurtalık kanseri gibi hayati tehlikeleri yüksek olan enfeksiyonların önüne geçilmektedir. Aynı zamanda kısırlaştırılan köpeklerde meme kanseri oluşumu oldukça azalır. Erkek köpekler kısırlaştırıldıktan sonra prostat ve testis kanseri hastalıkları riski oldukça düşmektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sayesinde plansız gebelikler önlenmektedir. Özellikle sürekli sokağa çıkıp gezen, kendi kendine tuvalet ihtiyacını karşılayan köpekler farklı sokak hayvanlarıyla çiftleşme ihtimalleri olabilmektedir. Bu da sürekli olarak doğum yapmaya neden olur. Böylece yavrular sağlıksız bir şekilde doğabilir ya da anne köpekler doğum sırasında riske girebilir. Kısırlaştırma sayesinde bu gibi durumların önüne geçilmiş olacaktır.

Köpekleri Kısırlaştırmanın Dezavantajları

Köpekler kısırlaştırılır mı konusunda dezavantajlar da bulunduğu için aslında köpek sahipleri, kendi köpeklerini gözlemleyerek kısırlaştırma konusuna karar verebilir. Aynı zamanda veteriner hekimle görüşerek de o köpeğin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmayacağına karar verilebilir. Kısırlaştırma bir ameliyat olduğu için anestezi altında gerçekleştirilir. Köpekler steril koşullar altında ameliyat olmadıkları zaman enfeksiyon, kanama, ağrı gibi yan etkileri gözlerle karşılaşabilirler. Aynı zamanda kısırlaştırma döneminde köpeklere verilen ilaçlar çeşitli reaksiyonlara sebep olabilir. Kısırlaştırma gerçekleştirildikten sonra dişilerde östrojen salınımı ve erkeklerle testosteron salınımı oldukça engellenir. 

Bu durum genelde avantajlı olsa da köpeklerin kemik gelişimi ve diğer vücut sistemlerinde bazı problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonunun zamanı çok önemlidir. Aynı zamanda köpekler detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Özellikle büyük cins köpeklerde eğer gelişimleri tam olarak tamamlanmadıysa ve bu dönemde kısırlaştırma ameliyatı yapıldıysa yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde eklem sorunlarıyla karşılaşabilirler. Kısırlaştırıldıktan sonra köpeklerin metabolizma hızı azalır, aynı zamanda hareketliliği de düşer. Bu nedenle beslenmeye dikkat edilmediği zaman obezite riskinde artışlar gözlemlenir. 

Obezite ise pek çok sağlık sorunu beraberinde getirdiği için köpeklerde olumsuz hastalıklara yol açabilir. Bu sebeple kısırlaştırma gerçekleştirildikten sonra köpeklere kısırlaştırılmış döneme özel köpek mamaları verilmeli ve düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Böylece kilo almalarının önüne geçilebilir. Kısırlaştırılmış köpekler yaşlandıkça demans riski artar. Yani köpekler zamanla ailelerini, eğitimlerini ya da evlerini unutabilirler.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpekler Kısırlaştırılır mı?