Köpeklerde Aşırı Salya Üretimi ve Tedavisi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Birçok köpek sahibi köpeğim aşırı salya akıtıyor, şikâyeti ile karşı karşıyadır. Köpeklerin salya üretimi biyolojik nedenlere bağlı olarak gelişse de bazı durumlarda aşırı bir üretime geçerek sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Köpeğinizde gözlemlediğiniz aşırı salya üretiminin nedenleri ve buna yönelik uygulanabilecek tedavi yöntemlerini sizlere şöyle aktarabiliriz.

Köpekler Neden Aşırı Salya Üretir?

Köpek sahipleri, evcil dostlarının sağlığını kontrol etmek için onları sürekli olarak gözlemlemektedir. Bu anlamda fark edilen bir durum olarak aşırı salya üretimi, normal zamanda salgıladığından daha fazla salya üretimi olarak gerçekleşir. Peki, köpekler neden aşırı salya akıtır? Köpeklerin aşırı salya üretmesi ve tükürük kıvamında değişmelerin olması bazı nedenlere bağlı olarak gelişen bir durumdur. Peki nedir bu nedenler, inceleyelim.

Köpeğinizin Dişleri Çürümüş Olabilir

Köpeklerde diş çürümesi, yaygın olarak görülen bir diş hastalığıdır. Köpeklerde diş çürümesi, kalsiyum eksikliği ve zaman içinde dişlerde oluşan diş taşının çürümeye dönüşmesinden kaynaklanır. Köpeklerde diş çürümesi belirtileri olarak öncelikle aşırı salya üretimi gerçekleşebilir. Diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı diş çürümesi, aşırı salya akıtması ile birlikte kötü ağız kokusu da oluşturuyorsa, vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime danışılması gerekir.

Köpeğinizde Solunum Yolu Enfeksiyonu Olabilir

Köpeklerde solunum yolu enfeksiyonu, soluk borusuna kaçan bir cisim, soğuk algınlığı ve bronşitten kaynaklanabilir. Fakat solunum yolu enfeksiyonuna eşlik eden aşırı salya üretimi, genellikle bronşit hastalığı olan köpeklerde oluşan bir belirtidir. Aşırı salya üreten köpeğiniz aynı zamanda kuru öksürük, köpüklü salya ve kusma gibi belirtileri de bir arada gösteriyorsa, mutlaka uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. 

Köpeğiniz Zehirlenmiş Olabilir

Köpeklerin zehirlenmesine neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; bozuk gıdalar, ilaç, böcek ısırıkları ve temizlik malzemeleridir. Köpeklerde zehirlenme belirtileri olarak aşırı salya üretimi, kusma, ağızdan kan gelmesi ve vücut titremesi sayılabilir. Köpeğinizde aşırı salya üretimi ile birlikte bu belirtiler mevcutsa, zehirlenme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle köpeğinizi vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime muayene ettirmeli, yaşamını riske atmamalısınız.

Köpeklerde Pityalizm

Aşırı salya üretimi olarak adlandırılan köpeklerde pityalizm, tükürük bezlerinden sürekli olarak tükürük salgılanmasıdır. Köpeklerde meydana gelen pityalizm rahatsızlığı, genel olarak ağız içinde yaraların oluşmasına neden olur. Tedavi edilmediği müddetçe köpeğiniz yutkunmakta zorluk çekebilir.

Köpeklerde oluşan pityalizm nedenleri şunlar olabilir:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu
  • Dudaklarda anatomik bozukluk
  • Apse
  • Ağız içinde yabancı bir cismin bulunması
  • Bağışıklık sistemi bozukluğu
  • Böbrek rahatsızlığı
  • Yanıklar
  • Mide şişkinliği ve ülseri
  • Yemek borusu tümörü
  • Zehirlenme
  • İlaç kullanımı
  • Nörolojik problemler

Köpeklerde Aşırı Salya Tedavisi

Köpeklerin aşırı salya akıtması, bazı sağlık problemlerin habercisi olabileceği gibi zehirlenme ve anatomik bozukluklardan da kaynaklanıyor olabilir. Köpeklerde salya tedavisi, aşırı salya üretiminin hangi sebepten kaynaklandığının tespitini öncelikli kılar. Böylece köpekte oluşan aşırı salya probleminin temel nedeni saptanır ve o nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi sürecine geçilir.

Köpeklerde aşırı salya üretimi ile birlikte hızlı kilo verme, yutkunmada zorluk yaşama, ağız kokusu, nöbet geçirme, öksürük ve iştahsızlık bazı belirtiler durumun ciddi olduğunun bir göstergesi sayılabilir. Bununla birlikte normalden daha fazla bir yorgunluk, enerji kaybı ve halsizlik belirtisi gösteren köpekler, aşırı salya üretimini ciddi kronik rahatsızlıkların bir habercisi olarak gerçekleştirebilir.

Köpeğinizin aşırı salya akıttığını gözlemlediyseniz, nedenini saptamak ve uygun görülen tedavi sürecine başlamak için köpeğinizi mutlaka bir veteriner hekime muayene için götürmeniz gerekir.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpeklerde Aşırı Salya Üretimi ve Tedavisi