Köpeklerde İştahsızlık

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Köpeklerde iştahsızlık, ilerleyen durumlarında hayatlarını tehlikeye sokacak kadar ciddi olan bir sağlık problemidir. Farklı sebepler dolayısıyla yaşayabilecekleri bir durum olan iştahsızlık, kısa süre içerisinde çözüm bulunmadığında çok daha ciddi problemlere yol açabilir. Köpeklerinin yemek yememesi durumu ile karşı karşıya kalan pek çok köpek sahibi oldukça endişelenir. Bu durumun altında yatan sebeplerin köpek sahipleri tarafından iyi bir şekilde gözlemlenmesi gerekir.

Aksi halde bu durumu çözüme kavuşturmak oldukça zor olabilir. Köpeklerde yaşanan yeme bozuklukları farklı şekillerde görülebilir. İştahsızlık olarak görülen bu rahatsızlık, köpeğin yemek yemeyi reddetmesi anlamına gelir. Bu gibi durumlarda köpek hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir. Beslenmeyi reddeden köpeklere veteriner hekimler tarafından anoreksiya teşhisi koyulmaktadır. Bu hastalık en kısa süre içerisinde çözülmesi gereken ve pek çok hastalığa sebep olan bir rahatsızlık olarak bilinir.

Köpeklerde İştahsızlığın Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde iştahsızlık yaşanmasının altında yatan pek çok farklı sebep bulunabilir. Konfor alanlarından ayrılmış olmaları, depresyon geçirmeleri ya da kaygı bozukluğu gibi durumlarda iştahsızlık yaşanabilir. Köpeklerin herhangi bir sağlık sebebi dolayısıyla ilaç kullanmaları da iştahsızlığa neden olabilir. Pek çok ilacın yan etkisinde bulunan iştahsızlık, köpeklerin bağışıklığını yüksek seviyede düşüren bir problemdir. Yaşıyor oldukları diş ve diş eti problemleri de direkt olarak ağızlarıyla ilgili olması sebebiyle yemekten uzaklaşmalarına sebep olabilir. Vücutlarının herhangi bir yerinde yaşanan ağrı da köpeklerde iştahsızlık yaşanmasına neden olur. Bazı durumlarda ise mama değişikliği sonrasında yeni mamanın tercih edilmiyor olmasıyla iştahsızlık yaşanabilir. 

Tüm bu durumların haricinde köpeklerin yaşamakta oldukları bazı sağlık sorunları da iştahsızlık yaşamalarını sağlayabilir. Bu hastalıkların tedavisi için erken teşhis oldukça önemli olmakla beraber, kısa süre içerisinde köpeğin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Dişi köpeklerde yaşanabilecek olan rahim iltihabı ya da böbrek ve karaciğer sorunları iştahsızlığa sebep olan hastalıkların başında gelir. Köpeklerin sağlıklı bir hayat sürmeleri için gereken gıdaları en sağlıklı şekilde alıyor olmaları büyük önem taşımaktadır. Aksi halde yetersiz beslenen köpekler çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. 

Köpeklerde İştahsızlık Nasıl Geçer? 

Köpeklerde yaşanan iştahsızlık yeterli besin alınamamasına sebep olur. Yeterli besin alamayan köpekler çok kısa süre içerisinde halsiz kalacaktır. Bağışıklıkları düşen köpekler herhangi bir hastalığa yakalanmaya oldukça müsait halde bulunurlar. Dolayısıyla iştahsızlık önemsenmesi gereken ve kendi haline bırakılmaması gereken bir problemdir. 

Köpeklerde iştahsızlık tanısı veteriner tarafından konulması gereken bir tanıdır. Eğer köpeğinizin iştahsızlık problemi yaşamasının altında daha ciddi bir hastalık bulunuyorsa, bu hastalığın tedavisine bir an önce başlamak gerekir. Hastalık iyileşmeye başladıkça köpeklerin iştahsızlık sorunları da ortadan kalkacaktır. Fakat kedilerin tedavi süreçlerinde de doğru ve yeterli şekilde beslenmeleri oldukça önemlidir. Aksi halde tedaviler işe yaramayacak ve sonuçsuz kalacaktır. Bu süreçlerde iştah açıcı ek besinler ile köpeklere takviye yapılması önemlidir. Sevdikleri besinler ile mama yemeyi sevdirmek adına yöntemler izlenebilir.

Köpeklerde iştahsızlık sorunun pek çok farklı çözümü bulunur. Veteriner hekimin köpeğinize yaptığı testlerde herhangi bir rahatsızlığa sahip olduğu görünmüyorsa, bu iştahsızlığın başka sebepleri olduğu anlamına gelir. Köpeklerde iştahsızlık en kısa süre içerisinde çözülmesi gereken bir problemdir. Köpeklerin sevdikleri mamalar alınarak yemeye teşvik edilmeleri bu konuda uygulanacak ilk yöntem olarak bilinir. 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Köpeklerde İştahsızlık