Gözlerdeki parlaklık, canlılık, hafif nem olmasına karşın akıntı olmaması gözün sağlıklı olduğunun işaretleri arasındadır. Göz ile alakalı bazı hastalıklarda veya başka hastalıkların belirtisi olarak gözde çeşitli anormallikler meydana gelebilir. Göz akıntısı da bu anormalliklerinden birisidir. Sağlıklı bir gözde akıntı olmaz ama bazı ırklarda az miktarda akıntı olabilir, bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer gözde ciddi miktarda bir akıntı varsa ya da akıntı irinli veya kokuluysa muhtemel bir sorunun habercisidir.
Gözlerde akıntıya neden olan faktör direk olarak göz ile alakalı olabileceği gibi başka nedenlerden kaynaklı da olabilir. Bu nedenle oldukça detaylı araştırılması ve buna göre müdahale edilmesi gereken bir konudur.
Gözlerdeki akıntının en yaygın sebebi olarak bunu söyleyebiliriz. Tabi ki konjonktivit meydana gelmesinin farklı sebepleri olabilir. Göz kapaklarının pembemsi iç kısmı ve gözdeki şeffaf dokunun iltihaplanması olan konjonktivitin en önemli belirtisi gözlerde akıntıdır. Eğer olaya bakteriyel bir enfeksiyon katıldıysa bu akıntı genellikle sarımsı ve yeşilimsi renkte olmaktadır. Bununla beraber kızarıklık, kaşıntı gibi farklı belirtilerde görülebilir. Konjonktivitin nedeni virüs veya alerji kaynaklıysa akıntı çoğunlukla şeffaf olmaktadır.
Üst solunum yollarını etkileyen birçok hastalıkta ve enfeksiyonda gözlerde etkilenir. Gözlerin etkilendiğini bazı belirtiler ile anlayabiliriz ve en önemli belirtilerden birisi akıntıdır. Özellikle yavru kedilerde bu durumu daha sık görürüz. Herpes virüs gibi solunum sistemini ciddi anlamda etkileyen enfeksiyonlarda gözlerde çeşitli karakterde akıntılar da görülür.
Aslında yukarıda bu konudan bahsettik ama alerji kedilerde oldukça yaygın olarak gördüğümüz bir sorundur ve nedeni birçok şey olabilir. Temizlik malzemeleri, polenler, sigara dumanı, kimyasallar alerjiye neden olabilen başlıca faktörlerdir. Alerji durumunda gözde aşırı yaşarma ve şeffaf akıntı görülme ihtimali de yüksektir.
Göz kendi içerisinde bir fizyolojiye sahiptir. Göz yaşının birçok önemli görevi söz konusudur. En önemli görevi ise gözü bazı olumsuz dış faktörlere karşı korumaktır. Göz kanalında tıkanıklık gibi bazı sorunlar görülebilir. Bu sorunların belirtileri arasında göz akıntısı da vardır.
Kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlarda göz ile ilgili anatomik bozukluklar doğumdan itibaren görülebilir veya sonradan oluşabilir. Her anatomik bozukluğun kendine özgü bazı belirtileri vardır. Bu anatomik bozukluklara örnek olarak entropiyon ve ektropiyonu örnek olarak verebiliriz. Entropiyon ve ektropiyon; göz kapağının içe veya dışa dönük olmasıdır. Bu ve benzer sorunlarda göz akıntısı da görülebilir.
Göze kaçan tüm yabancı cisimler gözün savunma mekanizmalarını harekete geçirir. Gözün en önemli savunma mekanizması ise göz yaşıdır. Toz, polen, kimyasal maddeler birer yabancı cisim sayılabilir. Bu tarz durumlarda akıntı görülmesi de muhtemeldir.
Aslında bu akıntının ne kadar süredir devam ettiğine ve karakterine bağlı bir durumdur. Sizlere tavsiyemiz akıntı uzun süredir devam ediyorsa, kötü kokuya sahipse, sarımsı veya yeşilimsi bir renkte ise, akıntı ile beraber başka belirtilerde varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmenizdir. Eğer az miktarda bir akıntı görürseniz ilk seferinde uygun bir solüsyon ve pamuk yardımı ile bunu silebilirsiniz. Sonrasında devam edip etmediğini kontrol ederek karar verebilirsiniz. Devam ediyorsa veteriner hekime gitmenizde fayda vardır.
Kedilerde Göz Akıntısı
Yorum Yaz