Kediler Neden Şaşı Olur?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gözlerden birinin veya her ikisinin normalden farklı olacak şekilde içe, dışa, aşağı ve yukarıya bakması şaşılık olarak tanımlanır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de şaşılık görülebilir. Peki, kediler neden şaşı olur? Gözleri koordine eden kaslarda hasar oluşumu nedeniyle ortaya çıkan şaşılık probleminin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Peki kedilerde meydana gelen şaşılığın nedenleri nelerdir ve herhangi bir tedavisi mümkün mü, açıklayalım.

 Kedilerde Şaşılık Genetik Mi?

Kedilerde şaşılık, bir gözde oluşabileceği gibi iki gözde de olabilir. Kedilerde şaşılığın birbirinden farklı nedenleri vardır. İnsanlarda şaşılığın nedenleri arasında yer alan genetik faktör kediler için de geçerli mi, yani kedilerde şaşılık genetik mi? Kediler doğuştan şaşı olarak doğabildiği gibi sonradan da şaşı olabilir. Fakat genetik faktörün neden olduğu şaşılık, doğuştan itibaren meydana gelir.

Kedilerde şaşılık, genetik kaynaklı olabilir. Şöyle ki, baba veya anne kedinin gözünde şaşılık varsa yavrulardan birinde veya ikisinde bu durumun görülme riski daha fazladır. Aynı zamanda İran, Himalaya ve Siyam kedi cinsleri genetik olarak şaşı olmaya meyillidir.

Kedilerde Şaşılık Nedenleri

Kedilerde oluşan şaşılık görme yetilerini etkileyebilir. Şaşılığın tek gözde mi yoksa iki gözde mi veya ileri derecede olup olmadığına göre görme derecesinde bozukluklar oluşabilir. Buna bağlı olarak kedinin doğuştan mı yoksa sonradan mı şaşı olduğu tüm etkenleri belirleyen en önemli kriterdir.

Kediler kalıtsal bir miras olarak doğuştan şaşı olabilirler. Bu durum anne veya baba kedinin şaşı olması durumunda ortaya çıkabilecek yüksek bir ihtimaldir. Fakat kedilerde sonradan şaşılık ise, bazı sağlık problemlerinin neticesinde kalıcı veya geçici olarak ortaya çıkabilir.

Kedilerde şaşılık; kavga, düşme ve trafik kazası gibi travmalar sonucunda gelişebilir. Aynı zamanda; beyin tümörü, beyin içi su birikimi, Feline virüs hastalığı, beyin iltihabı, sinir dokularında enfeksiyon ve beyin bölgesinin hasar görmesi kedilerde sonradan şaşılığın en önemli faktörleri arasında yer alır.

Kedilerde Şaşılık Tedavisi ve Bakımı

Kedilerde doğuştan şaşılık için iyileştirici bir tedavi mümkün değildir. Kedilerde sonradan şaşılığa karşı bazı tedavi yöntemlerini uygulamak mümkün olabilir. Kedilerde şaşılık tedavisi için veteriner hekimin bazı tetkiklere göre net bir tanı belirlemesi gerekir. Eğer kediler sonradan virüs hastalığı veya iltihaplanma kaynaklı bir şaşılık geçirdiyse, geçici bir durum olarak değerlendirilip ilaç tedavisi uygulanabilir. Fakat beyinde su birikimi veya beyin bölgelerinde hasar oluşumu gibi nörolojik bir tanı konduysa, cerrahi bir müdahalenin uygulanması gerekli görülebilir.

Kedilerde travma kaynaklı bir şaşılık meydana geldiyse, zaman içinde şaşılığın yanı sıra kediniz vertigo rahatsızlığı da geçirebilir. Sonradan şaşı olan kediniz vertigonun da etkisi ile baş dönmesi ve mide bulantısı gibi problemler yaşayabilir. Bu süreçte onu rahatlatmalı, uzman veteriner hekimin uygun gördüğü ilaç tedavilerini aksatmamanız gerekir. 

Kedilerde Şaşılık Önlenebilir Mi?

Kedilerde doğuştan şaşılık müdahale edilebilecek bir durum değildir. Kedilerde trafik kazası ve yüksekten düşme gibi atlattığı travma sonucunda sonradan bir şaşılık oluşması durumunda müdahale edilebildiği için, travma sonrası gözlerinde izlemeniz gereken bazı değişimler sonucunda erken tanı konulması mümkün olabilir.

Kedilerde göz bebeği eşitsizliği, dengede durmada zorluk çekme ve zihinsel olarak durgunluk dikkat etmeniz gereken şaşılık belirtileri olabilir. Belirtilerin ciddi nörolojik rahatsızlıklar oluşturmaması için, vakit kaybetmeden uzman veteriner hekime muayene ettirmeli ve şaşılığın erken teşhisi ile ilaç tedavisine başlanması faydalı olabilir.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kediler Neden Şaşı Olur?