Evcil Hayvanlara Çip Taktırmak Zorunlu Mu?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Resmî Gazete’de yayımlanan bir karara göre evcil hayvanlara çip taktırma zorunluluğu getirilmiştir.

31.12.2022 tarihine kadar uygulanması zorunlu hale getirilen mikroçip, evcil hayvanların elektronik sisteme tanımlatmak amacıyla uygulanmaktadır. Hayvanların omzunun arka kısmındaki derinin altına yerleştirilen mikroçip oldukça küçüktür. Hayvanların kaybolmasını önlemek adına başlatılan mikroçip uygulaması hakkında bilinmesi gerekenler şöyle aktarılabilir.

Mikroçip Nedir?

Yeni yıla girerken evcil hayvanlar için mikroçip takma zorunluluğu getirilmiştir. Devlet tarafından evcil hayvan sahipleri için başlatılan bu zorunlu uygulama, hayvan ve sahibinin iletişim bilgilerinin veri tabanına kaydolmasını sağlar. Peki, evcil hayvanlara neden çip takılıyor? Radyo frekans tanımlama sistemiyle çalışan mikroçip, evcil hayvanların kaybolmasını ve insanların sahiplendikleri hayvanları dışarı atmasını önleyen bir tedbir uygulamasıdır.

Mikroçip Ne İşe Yarar?

Evcil hayvanların derisinin altına yerleştirilen ve kalıcı olarak kimliklerinin veri tabanına kaydedilmesini sağlayan mikroçip, evcil hayvanların güvenilir bir yaşam sürmesi açısından oldukça faydalı bir uygulamadır.

Köpek ve kedilere getirilen mikroçip takma zorunluluğu ile bazı durumların ortadan kaldırılması amaçlanır. Peki, mikroçip ne işe yarar, şöyle açıklayabiliriz;

  • Kedi ve köpeklerin sokağa bırakılma veya kaybolma durumunda kolay bir şekilde bulunabilmesini sağlar.
  • Köpek ve kedilerinin sağlık kontrolünün düzenli olarak yapılabilmesini sağlar.
  • Evcil hayvanların kaçırılması gibi durumlarda kaçıran kişiye cezai tedbir uygulanmasını sağlar.
  • Yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri sırasında köpek ve kedilerin kaybolma riskini ortadan kaldırır.

Evcil Hayvanlarda Mikroçip Uygulaması

Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması, il/ilçe tarım müdürlükleri ve veteriner kliniklerinde gerçekleştirilir. Her kedi ve köpek için farklı tanımlama numarası oluşturan mikroçip uygulaması sayesinde evcil hayvan sahibinin T.C. kimlik numarasını, iletişim numarasını ve evcil hayvanın isim ve adres bilgisi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilir.

Radyo frekans tanımlama sistemi ile çalışıp, kedi ve köpeklerin derisinin altına yerleştirilerek kalıcı olarak hayvan bilgilerinin sistemde muhafaza edilmesini sağlar. Aynı zamanda evcil hayvanların şehir içi şehir dışı yolculuklarında mikroçip taktırmış olması şartı aranır. Aksi takdirde sahibi ile birlikte yolculuk gerçekleştiremez.

Mikroçip ile Evcil Hayvanların Hangi Bilgisi Kaydedilir?

Hayvanların derisinin altına yerleştirilen mikroçip, 15 haneli bir tanımlama koduna sahiptir. Tanımlama kodları her evcil hayvan için farklı olmakla birlikte, hayvanların kaybolma veya çalınma durumunda sahibine ulaşılmasını mümkün kılar.

Mikroçip uygulaması ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine; evcil hayvan sahibinin iletişim numarası, T.C. kimlik numarası, hayvanın cinsiyeti, ırkı, doğum tarihi, rengi ve aşı uygulamaları kaydedilir.

Yeni Doğan Evcil Hayvanlara Mikroçip Ne Zaman Takılmalı?

Mikroçip taktırma zorunluluğu getirilen tarihten itibaren yeni doğan evcil hayvanlar için bir süre beklemek gerekir. Hayvanlar üzerinde hiçbir zararı olmayan ve takıldığı sırada hiçbir ağrıya neden olmayan mikroçip, yavru kedilerde 3.aydan itibaren takılmaya başlanır.

Herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamakla birlikte en fazla 3 ayını doldurmuş olan kedi ve köpekler için bulunduğunuz ilin il/ilçe müdürlüklerine veya veteriner kliniklerine mikroçip uygulaması için başvuruda bulunmanız gerekir.

Evcil Hayvanlara Çip Taktırmama Cezası Ne Kadar?

Devlet tarafından 2022 yılının son gününe kadar getirilen mikroçip taktırma zorunluluğu, belirtilen süreye kadar çip taktırma işlemi yaptırmayan hayvan sahibine para cezasına mal olabilir. Evcil hayvanlara çip taktırmama cezası olarak devlet tarafından belirtilen miktar 3.642 TL’dir. Belirtilen süre dahilinde köpek veya kedisine mikroçip taktırmayan hayvan sahibi, 3.642 TL para cezası ödemek zorunda kalmaktadır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Evcil Hayvanlara Çip Taktırmak Zorunlu Mu?