Kedilerde kulak enfeksiyonları kedilerin yaşam standartlarını ve konforlarını düşüren ve sıklıkla meydana gelen rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Kedilerin vücut bütünlüklerini ve sağlıklarını tehlikeye atan kulak enfeksiyonlarının kısa süre içerisinde tedavi edilmesi önemlidir. Kulak enfeksiyonlarının tedavileri için öncelikle bu enfeksiyonun neden meydana geldiğini anlamak gerekir.
Kedinizin hareketlerinde kulak enfeksiyonu yaşıyor olabileceğine dair gördüğünüz belirtinin ardından, vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekir. Veteriner hekim kedinizin kulak enfeksiyonunun nedenini yaptığı testler ile tespit edecek ve uygun gördüğü tedaviyi başlatacaktır. Pek çok farklı sebep dolayısıyla meydana gelen kulak enfeksiyonlarına dair bir önlem alınmaması, kedilerin daha ciddi hastalıklar ile karşılaşmasına neden olabilir.
Kedilerin sağlıklı bir hayat sürebilmeleri için vücutlarının hiçbir yerinde bir problem olmaması gerekir. Yaşadıkları ufak bir sağlık problemi bile yaşam standartlarını oldukça düşürür. Kedilerin yaşadıkları rahatsızlığın ne olduğu fark etmeksizin, daha büyük bir hastalığa neden olmaması adına vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.
Çeşitli sebepler ve etkenler dolayısıyla kedilerin kulaklarında meydana gelen enfeksiyonlar, yaşam kalitelerini ve bağışıklıklarını düşürür. En önemli organlar arasında bulunan kulaklarda meydana gelen enfeksiyonlar, çeşitli belirtiler ile görülebilir. Ancak kedilerde kulak enfeksiyonu belirtilerinin her kedide aynı olacağını düşünmek yanlış olacaktır. Kedilerin bağışıklıklarına göre farklı şekilde görülebilen bu etkilet, bazı kedilerde hiç görülmemektedir. Pek çok kedide, en sık şekilde görülen belirtiler şu şekilde listelenebilir;
Eğer kedinizde bu belirtilerden herhangi biri ile karşılaşıyorsanız, kulak enfeksiyonu ile karşı karşıya kaldığını anlayabilirsiniz. Bu durumda kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime götürerek, yaptığı muayene ve testler ile problemin tespit edilmesini sağlamanız gerekir.
Kedilerin pek çok hayvan sever tarafından en sevilen hayvanlardan biri olmalarının sebebi, durmaksızın hareket etmeleri olarak bilinmektedir. Ancak kedilerin bu hareketli ve enerjik halleri, kulaklarına tüy ya da toz kaçmasına neden olabilir. Hareketli oyunları esnasında kedilerin kulaklarına kaçan tüyler ise kedilerde kulak enfeksiyonları yaşanmasının ilk nedeni olarak bilinmektedir. Eğer kediniz kulağına kaçan tüy dolayısıyla enfeksiyon yaşıyorsa, bu durum gayet doğaldır.
Ancak kedilerin yaşadıkları kulak enfeksiyonları doğal bir sebepten kaynaklanmıyorsa, çok daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kulak bakımının ve temizliğinin aksatılması, kedilerin kulak enfeksiyonları yaşamasına neden olabilir. Bunun haricinde kedilerin vücutlarında yaşayan ve bağışıklarını düşüren parazitler de, kedilerin kulak enfeksiyonlarının nedeni olabilir. Veteriner hekim kontrollerinin periyodik aralıklarla, atlanmadan yapılması ve aşıların aksatılmaması, parazit oluşumunu, dolayısıyla kulak enfeksiyonlarını engelleyecektir.
Kulak enfeksiyonlarının tedavisi bu hastalığın neden kaynaklandığının tespiti ile başlar. Uzman bir veteriner hekim gerçekleştirdiği muayeneler ile kedinizin neden kulak enfeksiyonu yaşadığına dair tanıyı koyacaktır. Muayene esnasında kedinizin kulak yapısının ve kanallarının detaylı şekilde incelenmesi, hastalığa sebep olan etkilerin anlaşılmasını sağlar. Kedilerde kulak enfeksiyonları yaşanmasına neden olan daha ciddi bir rahatsızlık varsa ve enfeksiyon bu hastalığın belirtisi olarak meydana gelmişse, bu hastalığa dair bir tedavi gerekir.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonları
Yorum Yaz