Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı yılın belirli dönemlerinde görülebilen bir enfeksiyon olarak bilinir. Diğer adı Candidiasis olan bu hastalık gaga ve tüylerin tahrip olmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca sindirim sistemini de doğrudan etkileyen mantar hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olan muhabbet kuşlarında daha fazla görülür. Şimdi sizlere muhabbet kuşlarında mantar hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler aktarıyor olacağız.
Eğer muhabbet kuşunda mantar hastalığı başlamışsa bazı belirtiler de ortaya çıkacaktır. Genelde gaga bölgesinde başlayan belirtiler bir süre sonra ağız plakları ve ağız kokusuyla kendini belli eder. Ek olarak gagadaki mantar sonucunda kuşun beslenme süreci yavaşlar. Tükettiği yemleri de geri çıkaran muhabbet kuşunda ciddi bir depresyon başlar. Gaga uzamaya ve kalınlaşmaya başlarken yeteri beslenmeden kaynaklı ses değişikliği ve solunumda güçlük gibi problemler de yaşanabilir. Genel olarak belirtiler;
Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı nedenleri;
Ayrıca kuşa dokunan kişinin el hijyenini sağlamamış olması da mantar hastalığına sebep olabilir.
Mantar hastalığının en önemli nedeni aslında hijyen kurallarına uyulmamasıdır. Kuşun yaşadığı kafesin düzenli temizlenmemesi mantara neden olurken mantarların çoğalmasını da beraberinde getirir. Yine bu süreçte dışkıların kafesten alınmaması nedeniyle ortaya çıkan mikroorganizmalar, mantara neden olmaktadır.
Mantar tedavisi için mutlaka veteriner hekimden destek alınmalıdır. Genelde kuşçulara götürülerek ilaç tedavisine maruz bırakılan muhabbet kuşlarının aslında veteriner kontrolünden sonra ilaca başlatılması gerekiyor. Mantar hastalığının tedavisinde veteriner hekim genelde mantar kremi veya oksijenli su tavsiye etmektedir. Bu sayede muhabbet kuşlarında mantar oluşumu sona ererken aynı zamanda krem dışındaki ilaçlarla sağlığına kavuşturulması amaçlanır.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Yorum Yaz