Kedilerde Anksiyete Problemi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kedilerde anksiyete problemi aslında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kedinin korkması ya da korkuyormuş gibi hareketler sergilemesi onun karakteri olarak sanılsa da aslında kedide anksiyete olduğunu gösterebilir.

Kedi Anksiyetesi Nedir?

Kedilerde anksiyete problemi belirtisi genel olarak kedinin ürkek ve korkak görünmesiyle anlaşılır. Yani kediler ortada herhangi bir neden yokken endişeli, ürkek ve stresli görülür. Fakat bu, altında herhangi bir sebep yatmadığı anlamına gelmez. Bunun nedeninin belirlenebilmesi için biraz araştırma gerekir. Kedinin anksiyetesi olmasının çok fazla nedeni vardır. Sinir sistemini etkilemiş olan bir bulaşıcı hastalık, toksik bir şeylere maruz kalma, rahatsızlık ya da ağrı gibi nedenler anksiyeteye neden olabilir. Kedinin kötü muamele görmesi ya da doğru sosyalleşme eksikliği sonucunda psikolojik olarak olumsuz etkilenmiş olabilirler. 

Yaşlana kedilerde demans ya da hafıza kaybı olduğu zaman da anksiyete görülebilir. Yine yaşlı kedilerde kum kabını kullanamama, saklanma, eklem ağrısı gibi durumlar endişeye neden olabilir. Kedilerde anksiyete oluşturan bir diğer sebep de yeni eve taşınmak, eve yeni evcil hayvan getirilmesi, yeni bir bebek hatta yeni bir mama bile sayılabilir. Kedi anksiyetesinin en büyük nedenlerinden biri ise kedinin evde uzun süre yalnız bırakılmasıdır. Sahipleri tarafından uzun süre yalnız bırakılan kediler terk edilme hissine gelebilir. Bu da onlarda anksiyete yol açacaktır. Bazı kedilerde ise tamamen genetik olarak obsesif kompulsif davranışlar oluşabilir. Özellikle Siyam kedileri, Asya kedileri genetiğinde anksiyeteyi barındırır.

Kedi Anksiyetesi Belirtileri

Kedilerde anksiyete problemi olduğunu anlamak aslında zor değildir. Kedi anskiyetesinde genel olarak şu belirtiler görülür;

  • Saklanma ve içine kapanma,
  • Titreme,
  • Eskisine göre daha az aktif olma,
  • Kaçmaya çalışma,
  • Saldırgan ya da yıkıcı davranış,
  • İshal,
  • Kum kabını kullanamama,
  • Aşırı temizlenme isteği (yalanma) sonucunda deri üzerinde yara ya da lezyonların oluşması kedi anksiyetesinin belirtileridir.

İleri derecede olan anksiyetede aşırı halsizlik, huzursuzluk, aşırı miyavlama, kilo kaybı, iştahın azalmasıyla birlikte aşırı kilo kaybı da görülebilmektedir. Kediler özellikle anksiyete atağı geçirirken kumaş emme, çiğneme gibi hareketler sergileyebilir. Aynı zamanda saplantılı bir şekilde kendilerini yalayarak temizlemek isteyebilir. Kedi sürekli olarak miyavlar ya da ulumaya başlar. 

Kedi Anksiyetesi Tedavisi

Kedi anksiyete problemi tespit edildiği zaman veteriner hekim tarafından tedavisinin başlatılması gerekir. Fakat bu durumda sadece veteriner hekim değil aynı zamanda sahibinin de yapması gereken pek çok şey vardır. Anksiyetesi olan bir kediyi endişelendirecek hareketlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kedi azarlanmamalıdır ve cezalandırılmamalıdır. Kedi tedavi sürecindeyken kendini bulunduğu yerde huzurlu, güvenli ve rahat hissetmelidir. Eğer kedinin sağlık sorunlarından dolayı çektiği acılar sonucunda anksiyetesi oluştuysa bu durumda bu sorunların da tedavisi yapılmalıdır. Tedavi sürecinde kedi mümkün olduğunca yalnız bırakılmamalıdır. Rahat ve güvende hissetmesi adına sürekli kediyi sevmek, onunla vakit geçirmek ve eğer isterse onunla oyun oynamak önemlidir.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kedilerde Anksiyete Problemi