Kedilerde Gebelik Belirtileri ve Doğum Süreci

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kedilerde gebelik belirtileri her zaman merak edilen konular arasındadır. Ayrıca doğum sürecinde yaşananlar da kedi sahiplenmek isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Öncelikle doğum sürecinin stabil olarak seyrettiği unutulmamalıdır. Kedi sahiplenen bireyler mutlaka bu süreçler hakkında bilgi sahibi olmalı ve veteriner hekim kontrollerini aksatmamalıdır. Şimdi sizlere kedilerde doğum süreci ve kedilerde gebelik belirtileri konusunda önemli bilgiler paylaşıyor olacağız.

Kedilerde Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin gebe olup olmadığını anlamak için birtakım belirtileri gözlemleyebilirsiniz. İlk olarak kedilerin kızgınlık dönemleri aynı zamanda çiftleşme dönemleridir. Bu süreçte hamile kalma olasılığı yüksektir. Yani çiftleşmenin olup olmamasına göre kedinizin gebelik süreci hakkında ilk izlenimlere sahip olabilirsiniz.

Kızgınlığı sona eren kedinin gebelik belirtileri başlayacaktır. Bu dönemi anlamak için davranış değişikliklerine bakmak yeterli olabilir. Hamile kedilerde göğüs uçlarının kırmızı olması ve şişmesi, gebelik belirtilerindendir. Ayrıca gebeliğin 5. haftası itibariyle karındaki şişlik artmaya başlar. Hamilelik belirtileri sadece fiziksel olarak değil, davranışsal olarak da gerçekleşir. Sahiplerine daha ilgili davranan kediler bu dönemde sürekli sevgi beklemekte ve yine sahipleriyle vakit geçirmektedir. Ancak her kedide aynı davranışı gözlemlemek mümkün olmayabilir. Bazı kediler çok kızgın ve ilgisiz davranabilir.

Kedi dostlarımızın normal gebelik süresi 55-65 gün arasındadır. Ortalama 62. günde doğum gerçekleşir. Çiftleşmeden sonraki ilk 55 günden önce farklı belirtiler gözlemlemeniz halinde doğrudan veterinere başvurmanızı öneriyoruz.

Kedilerde Doğuma Hazırlık Süreci

Kediniz için doğum anına kadar özellikle dikkat etmeniz gereken sağlıklı beslenme ve temiz yaşam alanı dışında veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Anne adayı olan kedi dostlarımızın yanında taze su ve mama bulunmalı ve bu süreçte veteriner tavsiyelerine göre hareket etmeliyiz. Ayrıca gebelik döneminde yavru kedi mama kullanımı önerilir. Bunun nedeni, anne karnındaki yavru kedilerin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Doğum için uygun yer arayışına da girişmenizde yarar var. Kediler yumuşak, karanlık ve sessiz bir yerde doğum yapmak isteyeceği için uygun olan alanı hazırlamanızı öneriyoruz.

Kedilerde Doğum Kaç Saatte Gerçekleşir?

Tek seferde 2 ya da 5 arasında yavruyu dünyaya getiren kediler 1 saate kadar doğuma devam etmektedir. Yavru kediler dünyaya gelirken amniyon kesesinin tamamen yırtılması gerekiyor. Anne kedi doğum sırasında zaten yavrularına yardımcı olmaktadır ancak sizin de keseyi yavaşça kesmeniz önerilir. Anne kedi, yeni doğan yavrusunun nefes almasını sağlamak için onu yaladıktan sonra sizler de havlu kullanarak yavru kediyi okşayabilirsiniz.

Bu süreçten sonra yapmanız gerekenler basittir. Anne kedi göbek kordonunu ısırarak koparır ancak bunu gerçekleştirmediği zaman kedinin göbeğinden bir ip bağlayarak makas yardımıyla kordonu kesebilirsiniz. Yavru kedileri temizledikten hemen sonra onu annesiyle baş başa bırakmalı ve emzirilmesini sağlamalısınız. Aslında tüm bu süreç anne kedi tarafından başarılı bir şekilde yönetiliyor. Ancak bazı durumlarda devreye girerek hem doğumu hem de doğumdan sonraki süreçte kedi dostlarınıza yardımcı olabilirsiniz.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kedilerde Gebelik Belirtileri ve Doğum Süreci