Kedilerde kulak uyuzu adı verilen ve derinin alt kısımlarına yerleşen zararlı bakteriler sebebiyle oluşan Otodectes Cynotis, köpeklerde de görülebilmektedir. Kedinizin kulağından çok küçük parçacıklar çıkıyor veya sürekli başını sallıyorsa, kulak uyuzundan şüphe duyulabilir. Son derece ağrılı bir hastalık olan kulak uyuzunun bulaşma yolları, belirtileri ve tedavisiyle ilgili bilgileri yazımızın devamından takip edebilirsiniz.
Daha çok temas yoluyla bulaşan kulak uyuzu, hastalıklı kedi veya köpeğin ekipmanlarının diğer evcil hayvanlarda kullanılmasıyla da bulaşmaktadır. Hastalığın belirtileri görüldükten hemen sonra bulaşmaya devam eden kulak uyuzu genelde bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde görülür.
Kediniz aniden kulak bölgesini kaşıyorsa, başını sağa sola hızlıca sallıyorsa, kulak uyuzu belirtileri başlamış olabilir. En çok kulak ve çevresini etkileyen bu hastalıkta kulak kanalından kahve tonlarında akıntı da gözlemlenmektedir. Buna ek olarak kulak çevresinde bulunan kılların seyrekleşmesi ve bir süre sonra dökülmesi de kulak uyuzu belirtileri arasındadır. Ancak genelde pis kokulu akıntı görülür ve kediniz bu durumdan ciddi rahatsız olur. Ağrılı bir dönem olan kulak uyuzu hastalığında erken teşhis ve tedavinin başarılı sonuçları beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Veteriner hekim bu süreçte kullanılması gereken ilaçları da sizlerle paylaşacaktır.
Kedilerde kulak uyuzu teşhisi konulurken, kulaktan alınan akıntı mikroskopta incelenmektedir. Bu sayede kulak uyuzuna neden olan etken madde çıkarılarak teşhis konulmaktadır.
Kulak uyuzu tedavisinde öncelik, hijyenin sağlanmasıdır. Veteriner hekim kontrolünde hem kediler hem de köpekler için özel olarak üretilen kulak temizleme solüsyonları da kullanılmaktadır. Yani kulağın temiz tutulması, tedavinin en önemli aşamasıdır. Kedinizin kulak kanalında kronik olarak görülen vakalarda ise antibiyotik tedavisine başvurulur.
Kedi veya köpeğinizi kulak uyuzundan korumak için düzenli bir şekilde veteriner onaylı kulak temizleme solüsyonu kullanmanız gerekir. Ayrıca hasta olan kedi ve köpekten temas kaçınılmalı, temizlik sırasında kullandığınız ekipmanlar da her temizlik sonrası dezenfekte edilmelidir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi kulak uyuzu hastalığında da tedaviden başarılı sonuçlar elde etmek için erken teşhis önemlidir.
Kedilerde Kulak Uyuzu Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Yorum Yaz