Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öncelikle bu mantara Candida Albicans adı verilir. Aslında bu mantar türü kuşların sindirim sisteminde yer alır fakat enfeksiyona sebep olmaz. Zamanla sindirim sisteminde oluşacak bir hasardan dolayı enfeksiyonu beraberinde getirebilir. Ayrıca tüy, göz, deri, solunum sistemi ve gaga gibi organlarda da enfeksiyonlar yaşanabilir. Daha çok büyük kuşlarda görülen mantar hastalığı, bağışıklık sistemi düşük olan kuşlarda da gözlemlenebilir.

Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Risk Faktörleri

Muhabbet kuşlarında mantar hastalığı risk faktörleri; hatalı beslenme, kursağın geç boşalması, A vitamini yetmezliği, yaşam alanında sigara tüketimi, virüsler, travma, stres, uzun süre ve gereksiz olarak antibiyotik kullanımı olarak sıralanmaktadır.

Mantar hastalığı hangi organda gözlemlenirse belirtiler farklılaşmaktadır. Gaga ve ağız bölgesinde görülen mantarlar kokuyla belirti gösterir. Üst gaganın birleştiği yerde olursa halsizlik, iştahsızlık ve yemi geri çıkarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ek olarak kuşun gagasının kalınlaşması da mantar hastalığı belirtileri arasındadır. Teşhis sürecinde veteriner gerekli muayeneyi yaparken kişisel olarak muhabbet kuşunuzu stresten uzak tutmanızda yarar var. Ayrıca beslenmesine dikkat etmeli, suyunu her gün değiştirmeli, kafes temizliğini de haftada en az 1 kez yapmalısınız.

Ayak kısımları, göz kenarları ya da gaga altı bölgesinde süngersi yapılar, mantar hastalığının ilk belirtileridir. Ayak ve göz çevresinde ise et beni gibi sünger görünümle karşılaşabilirsiniz. Haliyle ölü deri halini alan bu bölgelerdeki canlılık da yitirilmiş olacaktır. Tedavi edilmediği zaman şekil bozuklukları, gagada kırılma, uzama ve çatlama oluşabilir. Ayaklarda ise tırnağın ters dönmesi ve tırnak kayıpları yaşanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı erken teşhis edilmesi gereken mantar hastalığının hızlıca kontrol altına alınması önemlidir.

Kuşlarda Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar hastalığıyla ortaya çıkan ölü derinin mutlaka temizlenmesi gerekir. Kulak çubuğuna damlatacağınız su ile temizlik yapabilirsiniz. Ayrıca eczanelerde satılan mantar kremini sorunlu bölgeye sürmenizde yarar var. Bu kremi ayaklara, gaga yanına ve gaga altına 4 gün boyunca günde 2 kez sürmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak en doğru tedavi yöntemine veteriner hekimin karar vermesi gerektiğini söylemek de yarar var.

etiketlerETİKETLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi