Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Belirtileri – Kuluçka ve Yumurtlama Süreci

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Muhabbet kuşlarında yumurtlama belirtileri ile beraber yumurtlama ve kuluçka süreci merak edilen konular arasındadır. Öncelikle yumurtlama belirtileri konusunda psikolojik ve fiziksel değişimlerin yaşandığı unutulmamalıdır. Yumurtlama dönemi yaklaşırken fiziksel belirtileri ele alacak olursak; iştah artışı, sık sık dışkılama ve dışkıda görülen büyüklük olarak sıralayabiliriz. Bu belirtiler başladıktan sonra karındaki şişlik de ortaya çıkacaktır. Psikolojik değişimler ise tüy kabartma ve agresiflik olarak sıralanabilir. Muhabbet kuşu bu dönemde halsizleştiği için daha az hareket edecektir. Ayrıca gaga taşını fazlasıyla gagalayan muhabbet kuşu yumurtlama dönemine girdikten sonra saldırgan ve sinirli olacaktır.

Muhabbet Kuşlarında Kuluçka Dönemi

Muhabbet kuşunuz yeteri olgunluğa erişmişse yılda 1-2 kez kuluçkaya yatacaktır. Kuluçkanın süresi ise 20 gün ile sınırlıdır. Dişi kuş için son derece stresli ve zor bir dönem olan kuluçka sürecinde tek başına kafeste yatacak olan dişi kuş, erkek muhabbet kuşundan destek bekler. Erkek muhabbet kuşu genelde beslenme sürecinde eşine yardımcı olacaktır.

Bu dönemde kuşların iyi bir şekilde takip edilmesi gerekir. Strese girmesini engellemek adına ona ilgiyle yaklaşmalı ve kafes temizliğini de yapmalısınız. Fakat dişi kuş bu süreçte kafese yaklaşmanızı istemeyebilir. Bu yüzden kuşlar kafeste olmadığı zaman yem ve su değişimi ile kafes değişimini yapmanızda yarar var. Son olarak kafesle çok zaman geçirmeniz ve kafesin yerini değiştirmeniz, dişi kuşun canını fazlasıyla sıkacaktır.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Dönemi

Kuluçka süresinin sona ermesinin ardından yavrular dünyaya gözünü açacak ve ilk zamanlarda tüysüz ve gözleri kapalı olacaktır. Isınma ve beslenme ihtiyacı dişi kuş tarafından yönetilen yavru kuşları görmek adına kafese sık sık yaklaşmanızı önermiyoruz. Çünkü dişi kuş bu süreçte onları ciddi anlamda koruyacaktır. Eğer anne kuşun yavrularını yeteri kadar beslemediğini fark ederseniz, veteriner ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Maalesef bu dönemde yavrular arasından bazıları hayatını kaybedebilir. Bu tür durumlarda ölü yavru kuşları kafesten ve anneden uzaklaştırmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Aksi durumda dişi kuş diğer yavru kuşlara da zarar verebilir.

Yumurtlamadan sonra dişi anne kuşun beslenmesine gerekli özeni göstermenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca yavrulara özel yem alabilir ve bu süreçte daha kaliteli beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama Belirtileri – Kuluçka ve Yumurtlama Süreci