Papağanlarda tüy dökülmesi en çok karşılaşılan durumlar arasındadır. Normal şartlarda tüy dökülmesi normaldir ancak belirli bölgelerde sürekli devam eden tüy dökülmesi aslında farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Papağan besleyenler ya da sahiplenmek isteyenler için bu yazımızda papağanlarda tüy dökülmesinin nedenlerini aktarıyor olacağız.
Papağanlarda Neden Tüy Dökülür?
Papağanlarda tüy dökülmesinin farklı nedenleri bulunmaktadır. Aşırı tüy dökülmesi yaşayan papağanı mutlaka veteriner hekime ulaştırmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca hastalık kaynaklı olarak deri enfeksiyonları, parazitler, alerji ve hormonal bozukluklar da papağanlarda tüy dökülmesi nedenleri arasındadır. Diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir;
Bunlara ek olarak papağanlarda hastalık kaynaklı tüyler dökülebilir. Dış parazitler aşırı tüy dökülmesine neden olabilirken kabarma, kaşıntı ve kızarıklıklar da tüy dökülmesini beraberinde getirebilir. Parazitlerle beraber alerji görülmesi halinde yine kısa sürede tüyler dökülebilir.
Papağanlarda Tüy Dökülme Tedavisi Var mı?
Papağanda ciddi bir dökülme yaşanıyorsa, vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz gerekir. Teşhis aşamasında tüy dökülmesinin nedeni saptanır ve ardından tedaviye geçilir. Stres nedeniyle tüyler dökülüyorsa, stresi engellemek adına bazı aksiyonlar alınmaktadır. Beslenmeden dolayı yaşanan tüy dökülmelerinde ekstra mineral ve vitamin takviyesi verilir. Parazitlerden dolayı ortaya çıkan tüy dökülmelerinde ise antiparaziter ilaçlar reçete edilebilir.
Ne yazık ki papağanlardaki tüy dökülmeleri ciddiye alınmadığı için son derece ciddi boyutlara ulaşabilen hastalıklar, sevimli dostumuzu bizden ayırabilir. Bu nedenle sadece papağanlarda değil kedi, köpek, muhabbet kuşu ve diğer tüm canlılarda gözlemlediğimiz farklı bir durum varsa hızlıca veterinere başvurmamız gerekiyor. Çünkü erken müdahale daima hayat kurtarırken olası hastalıkların önüne geçmemizi sağlar. Bu sayede hem biz hem de sahiplendiğimiz canlılar daha sağlıklı yaşamaya devam eder.
Papağanlarda Tüy Neden Dökülür?
Yorum Yaz