Kedilerde Güven Problemi: Kediniz Size Güveniyor Mu?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnsan ilişkilerinde olduğu gibi kedilerde güven problemi yaşayan canlılardır. Evcil hayvan sahipleri kedileri ile daha sağlıklı bir iletişim kurmak adına tüylü dostlarının güvenini kazanıp kazanmadığını öğrenmek isteyebilir. Bu noktada kediler üzerinde gözlemlenen birtakım güvensizlik davranışlarını tarif edersek, kedilerinin güven problemi olup olmadığını merak eden ebeveynlerin merakını giderebiliriz.

Kedilerin Sahiplerine Güvenmediği Nasıl Anlaşılır?

Evcil canlılar tıpkı insanlarda olduğu gibi güven, sadakat ve sevgi gibi birtakım duygular üzerine ilişki kurar. Fakat köpeklerin aksine kediler tabiatları gereği güvensizlik duygusuna daha yatkın evciller olduğu için, “kedilerin güvenmediği nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı çok sayıda hayvan sever tarafından merak edilir.

Kediler sahipleri dışında insan ve diğer canlılara karşı güven duygusunu zaman içinde geliştirir. Dolayısıyla güven problemi yaşayan kedilerde birtakım davranış belirtilerini sıralayarak, bu sorunun cevabını merak eden kedi ebeveynlerine yardımcı olabiliriz.

Güven Problemi Yaşayan Kedilerde Görünen Davranışlar

Hayvan sever ve kedi sahiplerinin sıklıkla sorduğu “korkan kedi nasıl davranır?” veya kedimin bana güvenip güvenmediğini nasıl anlarım, sorularını yanıtlayabilmek adına sergilediği birtakım davranışları birkaç alt başlıkta özetleyebiliriz.

Tırmalama

Kedilerde tırmalama hareketi genel olarak saldırganlık olarak ifade edilir. Fakat kedilerin onu sevmeye yaklaşan insanları veya oynamak isteyen diğer tüylü arkadaşlarını tırmalaması yalnızca saldırı anlamına gelmez. Korkan veya çevresindeki insanlara olan güvenini kaybetmiş bir kedi de tırmalama hareketinde bulunabilir.

Isırma ve Tıslama

Yavru kedilerde ısırma huyu bir oyun şeklinde ortaya çıksa da yetişkinlik evresinde uyarı niteliğine dönüşebilir. Kedilerin iletişim yöntemlerinde çevresindeki tehditleri uzaklaştırmak adına ihtiyaç duyduğu uyarı verme durumu, kendini ısırma ve tıslama sesi ile kendini gösterir.

Miyavlama

Yetişkin veya yavru kedi sürekli olarak miyavlıyorsa bir tür güven problemi yaşıyor olabilir. Bulunduğu ortamda yoğun bir güvensizlik ve kaygı hissi yaşayan kediler, kendilerini ifade etmek için sürekli olarak miyavlar. Böylelikle sürekli olarak miyavlayan kediler, güvensizlik yaşadığını sahibine bildirerek aslında bir tür yardım çağrısında bulunuyor demektir.

Tuvalet Kabı Dışına İdrar Yapma

Kediler tıpkı insanlarda olduğu gibi davranış bozuklukları yaşayan evcil hayvan sınıfına dahildir. Kedilerin sıklıkla yaşadığı davranış bozuklukları arasında yer alan tuvalet kabı dışına idrar yapma, bir tür güvensizlik semptomu olarak nitelendirilebilir. Kediler yaşadığı ortamda güvensizlik duygusu yaşıyor ve tedirgin bir ruh haline sahipse kum kabı dışında evin herhangi bir alanına idrar yapabilir.

Göz Bebekleri

Kedilerin göz bebeklerinde yaşanan değişimlerin birbirinden farklı nedenleri vardır. Kedilerin göz bebekleri yüksek tansiyon, ışığa duyarlılık, ağrı-acı hissetme ve anksiyete yaşaması halinde büyür. Aynı zamanda çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen ani güvensizlik hissi, kedilerin göz bebeklerinde büyümeye neden olabilir.

Saklanma

Yetişkin veya yavru kediler neden saklanmak ister? Birçok kedi ebeveyni kedilerinin mobilya ve koltuk altına veya kutu içlerine saklandığından şikâyet eder. Fakat kedilerde çok sık gözlenen saklanma davranışı onların dilinde bir tür güvensizlik problemi olarak anlaşılabilir. Yer aldığı ortama veya çevresindeki kişilere karşı güven duymayan kediler, saklanma ve gizlenme ihtiyacı hisseder. Böylece kediler, saklandıkları ortamda kendilerini güvende hissetmeye başlar.

Kuyruk Hareketleri

Kediler için kuyruk hareketleri, iletişimin en önemli göstergeleri arasında yer alır. Birçok kedi sahibinin de karşılaştığı bir durum olarak kediler kuyruğunu neden saklar? Kediler mutlu ve güvenilir ruh hallerinin aksine stresli olduklarında veya güvensizlik duygusunu yoğun yaşadığı zamanlar, yere yakın bir şekilde konumlanıp kuyruklarını bacaklarının arasına sıkıştırır. Bu davranış ise, kedilerde güvensizlik belirtisi olarak algılanabilir.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Kedilerde Güven Problemi: Kediniz Size Güveniyor Mu?